Ekor adalah bahagian di belakang sekali pada tubuh
binatang yang biasanya seperti menganjur keluar dari tulang punggung dan boleh
digerak-gerakkan.
BAHAN-BAHAN:
(1 kilo) –
direbus hingga empuk
Bawang besar (2 biji) – dihiris
Bawang putih (3 ulas) – cincang halus
Cili padi (4 biji) – dipotong
Kacang panjang ( 2 tangkai) – dipotong
Lobak merah (setengah biji) – dihiris
Kicap manis (3 sudu besar)
Sos tiram (3 sudu besar)
Garam & gula
Tepung jagung (2 sudu besar)
Minyak untuk menumis
CARA-CARA
Rebus ekor sehingga empuk. Air rebusan jangan dibuang.
Panaskan minyak. Masukkan bawang merah dan bawang putih. Masak sehingga naik
bau.
Masukkan sos tiram dan kicap manis. Gaul rata.Selepas
itu masukkan ekor yang telah empuk dan kacau sebati.
Masukkan pula cili padi, lobak merah dan kacang
panjang. Biarkan masak sekata.
Kemudian masukkan sedikit air rebusan dan biarkan
seketika. Tambahkan sedikit tepung jagung untuk memekatkan kuah.
No comments:
Post a Comment