Kuih serabai merupakan
sejenis kuih tradisional yang popular di Malaysia. Kuih serabai diperbuat dari
tepung beras, dimasak nipis (macam lempeng) dan dimakan bersama kuah sirap gula
melaka dan santan memberikan rasanya lemak manis. Kuih ni jarang dijual di
gerai kuih kecuali pada bulan Ramadan. Ia popular di negeri Kedah, Melaka dan
Sabah. Di sesetengah negeri, kuih serabai juga biasa dihidangkan pada kenduri
arwah, biasanya ia dihidangkan pada hari kelima arwah. Nama lain bagi kuih
serabai adalah "kuih mayat".
RESEPI
KUIH SERABAI
BAHAN BAHAN
(bancuhan utk 3 orang
makan):
5 sudu tepung gandum
3 sudu tepung beras
Santan untuk bancuhan tepung
(Nak sedapkan santan tu, guna air kelapa untuk perah
santan ya)
Satu sudu kecil mauripan + satu sudu kecil gula +
sedikit air dicampurkan dan dibiarkan kembang terlebih dahulu sebelum tepung
dibancuh)
sebiji telur (untuk elakkan tepung melekat bila
dibakar)
secubit garam
CARA-CARA:
Bancuh semua bahan hingga kelikatan yang boleh dituang
(tak berapa pekat tak berapa cair. Biarkan bancuhan untuk 1 - 2 jam sebelum
mula membakar
Kalau yang ada acuan serabai, boleh bakar dengan
acuan, kalau takde tak apa, just gunakan kuali kecil dan masak satu persatu
(kena sabarlah sikit)
**Hanya sapu kuali dengan sedikit minyak (guna tisu
untuk sapuan) dan kebiasaannya hanya yang sekali sahaja untuk membakar kuih di
atas dapur (bukan di oven ya)... kalau kuali anda tak melekat tak letak minyak
pun OK
Hidangkan serabai dengan kuah manis - and boleh masak
santan dan gula melaka dengan sedikit tepung atau boleh juga ditambah durian
pada yang suka makan raja buah
UPDATE (RESIPI KUAH)
1 sudu tepung gandum
Santan untuk bancuhan tepung sampai cair
Masukkan gula (saya guna gula kabung) - ikut rasa
manis yang anda suka dan Kalau suka durian boleh tambah durian seulas dua
Selamat Mencuba
No comments:
Post a Comment