Ayam (Gallus gallus
domesticus) merupakan sejenis unggas bela jinak dan subspesies kepada ayam
hutan merah. Ayam merupakan antara haiwan bela jinak yang paling umum dan
meluas sekali dengan jumlahnya melebihi 19 bilion ekor setakat tahun 2011. Manusia
membela ayam terutamanya sebagai sumber makanan dalam bentuk daging mahupun
telurnya.
BAHAN BAHAN
- 1/2 kg hati ayam
- Bwg merah + bwg putih (dikisar)
- Cili kering (dikisar)
- Asam keping
- Halia (besar ibu jari)
- 5 helai daun limau purut
- Sedikit Kicap manis
- 1 sudu jintan manis (dikisar)
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Ajinomoto (jika suka)
CARA-CARA :-
- Bubuh garam dan kunyit pada hati ayam dan goreng separuh masak. Dah siap, angkat dan asingkan.
- Tumis bwg dan cili kisar hingga naik bau Bahan tumis dah naik bau. Boleh masukkn kicap sedikit. Agak2 warna hitam2 sikit. ( boleh masukkn air klau nk berkuah sikit)
- Masukkn jintan manis. Masukkn hati yg telah digoreng.
- Masukkn asam keping, halia dan daun limau purut
- Masukkn garam dan gula secukup rasa. Masak smpai agak kering. Klau nk biar berkuah sikit pn boleh Siap! Sedia utk dihidang.
No comments:
Post a Comment