Sunday, October 14, 2018

RESEPI LAKSA LANGKAWI

Laksa (叻沙) merupakan sejenis makanan berkuah seperti mi yang popular di Indonesia, Malaysia, dan Singapura. Ia dikatakan berasal dari orang Cina yang berhijrah ke Tanah Melayu (Peranakan). Perkataan laksa mungkin berasal dari bahasa Sanskrit laksha yang bererti banyak, merujuk kepada banyaknya kandungan dan rempah yang digunakan.

RESEPI LAKSA LANGKAWI
Laksa sebungkus – direndam semalaman then bila nak makan baru rebus

KUAH LAKSA
2kg Ikan selangat (kebasi) or ikan parang or ikan kembung or ikan selayang or ikan pelaling

Nota : Ikan selangat or ikan parang yang paling best kalau nak buat kuah laksa .. ( rebus dengan periuk tekanan pastu terus dikisar halus dan tapis semuanya)

(lagi pekat lagi best tambah sikit) – siang ikan dan buang isi yang hitam kat belakang ikan tu ..kalau tak nanti akan bau hanyir

Ikan direbus bersama asam keeping..

Asingkan isi ikan n tulang. dan blend isi ikan, air rebusan jangan dibuang

Kemudian blend pula tulang ikan dan tapis masukkan dalam isi ikan.
Air secukupnya...garam n asam keping


BAHAN KISAR
3 biji Bawang besar
6 biji bawang merah
2 inci lengkuas
Belacan ikut suka
Cili kering pun ikut kepedasan masing
Cili padi sikit kalau suka
Semua bahan di atas dikisar halus

BAHAN KUAH
4 batang Bunga kantan – Belah 2
50 sen Daun kesum
Asam Keping
Semua bahan di atas masukkan dalam kuah bersama bahan kisar

HIASAN
Telur rebus
Salad
Bwg besar - potong bulat
Limau kasturi
Cili padi - dipotong kecik2
Daun gajus
Pudina

No comments:

Post a Comment