Laksa (叻沙)
merupakan sejenis makanan berkuah seperti mi yang popular di Indonesia,
Malaysia, dan Singapura. Ia dikatakan berasal dari orang Cina yang berhijrah ke
Tanah Melayu (Peranakan). Perkataan laksa mungkin berasal dari bahasa Sanskrit
laksha yang bererti banyak, merujuk kepada banyaknya kandungan dan rempah yang
digunakan.
RESEPI
LAKSA LANGKAWI
KUAH LAKSA
2kg Ikan selangat
(kebasi) or ikan parang or ikan kembung or ikan selayang or ikan pelaling
Nota : Ikan selangat or
ikan parang yang paling best kalau nak buat kuah laksa .. ( rebus dengan periuk
tekanan pastu terus dikisar halus dan tapis semuanya)
(lagi pekat lagi best
tambah sikit) – siang ikan dan buang isi yang hitam kat belakang ikan tu
..kalau tak nanti akan bau hanyir
Ikan direbus bersama
asam keeping..
Asingkan isi ikan n
tulang. dan blend isi ikan, air rebusan jangan dibuang
Kemudian blend pula
tulang ikan dan tapis masukkan dalam isi ikan.
Air
secukupnya...garam n asam keping
BAHAN KISAR
3 biji Bawang besar
6 biji bawang merah
2 inci lengkuas
Belacan ikut suka
Cili kering pun ikut
kepedasan masing
Cili padi sikit kalau
suka
Semua bahan di atas
dikisar halus
BAHAN KUAH
4 batang Bunga kantan
– Belah 2
50 sen Daun kesum
Asam Keping
Semua bahan di atas
masukkan dalam kuah bersama bahan kisar
HIASAN
Telur rebus
Salad
Bwg besar - potong
bulat
Limau kasturi
Cili padi - dipotong
kecik2
Daun gajus
Pudina
No comments:
Post a Comment