Kunyit (Curcuma longa) merupakan sejenis rempah yang banyak digunakan
dalam kari dan masakan lain Asia Selatan. Kunyit juga digunakan untuk memberi
warna kuning pada masakan.Selain kegunaan kepada masakan, kunyit juga terkenal
di kalangan masyarakat Melayu dan India dengan khasiatnya sebagai ubat
pembersih dalaman badan dan mencantikkan kulit. Di samping itu daun serta bunga
kunyit bagi sesetengah masyarakat Melayu memang digemari sebagai ulam.
RESEPI SOTONG GORENG KUNYIT BERSOS
BAHAN-BAHAN:
sotong
bawang putih -
ditumbuk kasar
bawang merah dihiris2
cili padi - dibelah
dua
serbuk kunyit
sos tiram
sedikit garam ikut
masin
CARA MEMASAK :
Tumis bawang merah,
bawang putih & cili padi hingga wangi, masukkan sotong, kacau seketika,
kemudian masukkan serbuk kunyit dan sos tiram Maggi , kacau sebati , letak
sedikit sahaja air ...
Biarkan masak dalam 5 minit
dengan api sederhana ... Siap
No comments:
Post a Comment