Tuesday, October 16, 2018

RESEPI PUDING ROTI LAICI

Puding adalah jenis makanan yang boleh jadi sama ada pencuci mulut yang manis atau hidangan savori. Perkataan puding adalah dipercayai datang dari bahasa Perancis boudin, yang berasal dari bahasa Latin botellus, yang bererti "sosej kecil", merujuk kepada daging bersalut yang digunakan dalam puding abad pertengahan Eropah

RESEPI PUDING ROTI LAICI
BAHAN BAHAN
4 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
1 tin susu cair
8gram serbuk agar2 @ sepeket
1/2 cawan gula
2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
31/2 cawan air *1 cawan daripadanya guna air laici
pewarna pink
1 cawan laici
1 sudu perisa laici/esen vanilla

CARA-CARA:
Didihkan air dan 1 cawan air laici tin,serbuk agar2 dan gula di dalam periuk sehingga agar2 larut

Blend roti,telur,susu pekat, susu cair, buah laici . Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yang sudah didih tadi.

Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api. Bahagi kepada 2. Masukkan satu warna pink dan satu warna asal.

Ambil sesenduk/sesudu ikut kebesaran acuan dan masukkan dalam bekas lapis demi lapis hingga selesai. Caranya, curahkan sesenduk ditengah-tengah bekas atau acuan dan biarkan ketepi sendiri. Buat berselang –seli warna sampai habis.

Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk. Boleh taburkan buah laici ketika makan.





No comments:

Post a Comment