Sunday, October 14, 2018

RESEPI PUDING CENDOL JAGUNG

Puding adalah jenis makanan yang boleh jadi sama ada pencuci mulut yang manis atau hidangan savori. Perkataan puding adalah dipercayai datang dari bahasa Perancis boudin, yang berasal dari bahasa Latin botellus, yang bererti "sosej kecil", merujuk kepada daging bersalut yang digunakan dalam puding abad pertengahan Eropah

RESEPI PUDING CENDOL JAGUNG
BAHAN LAPISAN SANTAN:

5gm agar2 serbuk
200ml air
1/3 cawan gula halus
200ml santan kotak
100gm jagung cream
200gm cendol
garam secukup rasa

BAHAN2 LAPISAN GULA MELAKA:
5gm agar2 serbuk
250ml air
120gm gula melaka dicincang
200ml santan kotak
garam secukup rasa.

PENYEDIAAN LAPISAN SANTAN:
1) masak air, gula dan serbuk agar2 hingga mendidih.
2) kecilkan api. Masukkan santan dan garam. Kacau sebati.
3) masukkan cendol dan jagung. Kacau rata. Padamkan api.
4) basahkan acuan pilihan. Tuang larutan ke dalam acuan. Masukkan ke dalam peti sejuk supaya larutan agar2 mengeras sebelum dituang lapisan gula melaka.

PEYEDIAAN LAPISAN GULA MELAKA:
masak air dan gula melaka hingga mendidih. Tapiskan larutan.

masak larutan yang ditapis tadi bersama agar2 serbuk hingga mendidih (larutkan agar2 serbuk dengan sedikit air sebab agar2 serbuk akan menjadi berketul bila kita masukkan terus ke dalam air panas).

kecilkan api. Masukkan santan dan garam. Kacau rata. Padamkan api.

cucuk2 lapisan santan yang sudah mengeras sedikit dengan garfu.

kemudian tuang larutan gula melaka tadi dengan berhati2.

 biar sejuk sedikit sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk.

No comments:

Post a Comment