Puding adalah jenis makanan yang boleh jadi sama ada pencuci mulut yang manis atau hidangan savori. Perkataan puding adalah dipercayai datang dari bahasa Perancis boudin, yang berasal dari bahasa Latin botellus, yang bererti "sosej kecil", merujuk kepada daging bersalut yang
digunakan dalam puding abad pertengahan Eropah
RESEPI
PUDING CENDOL JAGUNG
BAHAN LAPISAN SANTAN:
5gm agar2 serbuk
200ml air
1/3 cawan gula halus
200ml santan kotak
100gm jagung cream
200gm cendol
garam secukup rasa
BAHAN2 LAPISAN GULA MELAKA:
5gm agar2 serbuk
250ml air
120gm gula melaka
dicincang
200ml santan kotak
garam secukup rasa.
PENYEDIAAN LAPISAN SANTAN:
1) masak air, gula
dan serbuk agar2 hingga mendidih.
2) kecilkan api.
Masukkan santan dan garam. Kacau sebati.
3) masukkan cendol
dan jagung. Kacau rata. Padamkan api.
4) basahkan acuan
pilihan. Tuang larutan ke dalam acuan. Masukkan ke dalam peti sejuk supaya
larutan agar2 mengeras sebelum dituang lapisan gula melaka.
PEYEDIAAN LAPISAN GULA
MELAKA:
masak air dan gula
melaka hingga mendidih. Tapiskan larutan.
masak larutan yang ditapis tadi
bersama agar2 serbuk hingga mendidih (larutkan agar2 serbuk dengan sedikit air
sebab agar2 serbuk akan menjadi berketul bila kita masukkan terus ke dalam air
panas).
kecilkan api. Masukkan santan dan
garam. Kacau rata. Padamkan api.
cucuk2 lapisan santan yang sudah
mengeras sedikit dengan garfu.
kemudian tuang larutan gula
melaka tadi dengan berhati2.
biar sejuk sedikit sebelum dimasukkan ke dalam
peti sejuk.
No comments:
Post a Comment