Masakan Melayu adalah masakan orang Melayu dari
Malaysia, Indonesia, Singapura, dan Brunei yang dahulunya merupakan gugusan
kepulauan melayu atau di kenali sebagai Nusantara. Setiap wilayah tradisional
Melayu mempunyai makanan tradisional yang tersendiri - contohnya Terengganu dan
Kelantan terkenal dengan Nasi dagang, Nasi kerabu dan Keropok lekor, Negeri
sembilan dengan Gulai lemak cili api, Pahang dan Perak dengan Gulai Tempoyak
Ikan Patin, Kedah dengan Asam laksa dan Gulai nangka, Melaka dengan Asam pedas,
Johor dengan Mi Bandung, Riau dengan hidangan ikan Patin;Gulai ikan patin dan
Asam Pedas ikan patin, Melayu Deli di Medan Sumatera Utara terkenal dengan Nasi
goreng teri Medan dan Gulai Ketam dan Brunei dengan hidangan Ambuyat.
RESEPI
KETAM PERCIK
BAHAN-BAHAN:
ketam - 5 ekor
minyak
serai - 1 batang
(ketuk)
gula - 2 sudu
garam-secukup rasa
serbuk perasa-sikit
jer
santan-150 ml (sukat
pakai botol susu anak jer)
Air - 300 ml
BAHAN KISAR:
cili kering
bawang kecil-5 ulas
bawang besar-1 labu
bawang putih-2 ulas
halia-1 inci
CARA MEMBUATNYA:
Panaskan minyak. Tumiskan
bahan kisar sampai naik bau dan pecah minyak;
Masukkan
gula,garam,serbuk perasa. Kacau sebati;
Masukkan serai dan air. Kacau dan
biar sampai mendidih;
Masukkan ketam,gaul
rata. Masukkan santan. Kacau sampai bersalut dengan ketam. Biarkan dalam 20
minit.
Angkat dan hidangkan
bersama nasi panas. Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment