Sunday, October 14, 2018

RESEPI KETAM PERCIK

Masakan Melayu adalah masakan orang Melayu dari Malaysia, Indonesia, Singapura, dan Brunei yang dahulunya merupakan gugusan kepulauan melayu atau di kenali sebagai Nusantara. Setiap wilayah tradisional Melayu mempunyai makanan tradisional yang tersendiri - contohnya Terengganu dan Kelantan terkenal dengan Nasi dagang, Nasi kerabu dan Keropok lekor, Negeri sembilan dengan Gulai lemak cili api, Pahang dan Perak dengan Gulai Tempoyak Ikan Patin, Kedah dengan Asam laksa dan Gulai nangka, Melaka dengan Asam pedas, Johor dengan Mi Bandung, Riau dengan hidangan ikan Patin;Gulai ikan patin dan Asam Pedas ikan patin, Melayu Deli di Medan Sumatera Utara terkenal dengan Nasi goreng teri Medan dan Gulai Ketam dan Brunei dengan hidangan Ambuyat.

RESEPI KETAM PERCIK
BAHAN-BAHAN:

ketam - 5 ekor
minyak
serai - 1 batang (ketuk)
gula - 2 sudu
garam-secukup rasa
serbuk perasa-sikit jer
santan-150 ml (sukat pakai botol susu anak jer)
Air - 300 ml

BAHAN KISAR:
cili kering
bawang kecil-5 ulas
bawang besar-1 labu
bawang putih-2 ulas
halia-1 inci

CARA MEMBUATNYA:
Panaskan minyak. Tumiskan bahan kisar sampai naik bau dan pecah minyak;

Masukkan gula,garam,serbuk perasa. Kacau sebati;

Masukkan serai dan air. Kacau dan biar sampai mendidih;

Masukkan ketam,gaul rata. Masukkan santan. Kacau sampai bersalut dengan ketam. Biarkan dalam 20 minit.

Angkat dan hidangkan bersama nasi panas. Selamat Mencuba!

No comments:

Post a Comment