Cuka adalah sejenis cecair yang
sebahagian besarnya terdiri dari sebatian asid asetik dan air, asid asetik
dihasilkan melalui pemeraman etanol oleh bakteria asid asetik. Ia masa kini
digunakan di dapur, tetapi dalam sejarah, ia merupakan asid sederhana yang
paling biasa didapati, ia memiliki pelbagai kegunaan pengilangan, perubatan,
dan domestik. Cuka pengilangan dihasilkan samaada melalui proses penapaian
pantas atau perlahan. Secara umum, kaedah perlahan digunakan dengan cuka
tradisi, dan proses penapaian berlaku perlahan-lahan dalam tempoh beberapa
minggu atau bulan. Tempoh penapaian lebih lama membenarkan pengumpulan lendir bukan
toksin oleh bakteria asid asetik. Kaedah lebih pantas menambah ibu cuka
(contohnya kultur bakteria) pada sumber cecair sebelum menambah udara melalui
sistem pam venturi atau turbin bagi menggalakkan proses pengudaraan untuk
mendapatkan penapaian yang lebih pantas. Dalam proses penapaian pantas, cuka
boleh dihasilkan dalam tempoh 20 jam hingga tiga hari.
RESEPI
KERAPU MASAK CUKA
BAHAN-BAHAN:
600 gm ikan kerapu
2 sudu besar cuka
2 sudu kecil minyak
20 gm cendawan kering
- direndam dan dihiris halus
3 batang sawi
5 cm halia - dihiris
nipis
1 sudu kecil tepung
jagung
Garam secukup rasa
CARA MENYEDIAKAN:
Ikan dibersihkan
kemudian dikelar-kelar isinya.
Tumis hirisan halia sebentar
saja, kemudian masukkan cendawan, cuka garam, 1 1/2 cawan air dan masak sambil
dikacau hingga rata.
Masukkan ikan dan biarkan masak. Bancuh
tepung jagung dengan 1/2 cawan air kemudian tuang ke dalam kuah ikan.
Balik-balikkan dan kacau hingga rata.
Masukkan sawi dan angkat setelah
sawi layu sedikit. Hidangkan panas-panas.
No comments:
Post a Comment