Tuesday, October 16, 2018

RESEPI GULAI DAGING ALA UTARA

Gulai ialah masakan bersantan yang mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya adalah lada api, kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak lemak di luar Negeri Sembilan.Gulai berasal daripada Sumatera, Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang Minangkabau.Kini terdapat beberapa variasi masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal yang hidup tumbuh di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat juga yang turut menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan hasil pengaruh daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut selera masing-masing yang tidak tahan pedas.

RESEPI GULAI DAGING ALA UTARA
BAHAN-BAHAN:
1 kg daging bahagian tulang
4 biji ubi kentang - dibelah 2
2 sudu besar kerisek
1 sudu besar minyak sapi
1/2 senduk minyak masak
2 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
Daun kari
Sedikit gula melaka
Garam secukup rasa

BAHAN KISAR:
1 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
2 inci halia

BAHAN REMPAH TUMIS:
1 batang kayu manis
3 kuntum bunga lawang
2 batang cengkih
6 biji buah pelaga
1/2 sudu kecil lada hitam

BAHAN PES REMPAH:
1 bungkus rempah kari daging
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil serbuk jintan  manis
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan putih


CARA MEMASAK:
Rebus daging bertulang dengan kadar air paras menutupi daging sehingga lembut.

Panaskan minyak masak dan minyak sapi di dalam periok. Tumis bahan kisar, daun kari dan bahan rempah tumis sehingga kekuningan dan naik bau

Bancuh bahan pes rempah dengan sedikit air dan tuang ke dalam periuk tadi.  Kacau sehingga rempah betul-betul masak dan pecah minyak

Masukkan ketulan daging bertulang bersama air rebusan sekali.  Kemudian masukkan ubi kentang, kerisek dan santan cair.  Masak sehingga mendidih dan ubi empuk

Masukkan santan pekat dan teruskan memasak sehingga kuah menjadi pekat.  Masukkan sedikit gula melaka dan garam secukup rasa.

 Sambal cili ini adalah menu sampingan yang WAJIP...tapi jaga-jaga ye, ianya tersangatlah pedas...kalau nak resipinya, ada di bawah (masa mula2 post entri ni dulu, lupa bagi resipi sambalnya), so it is.....

5 biji cili merah
7 biji cili api
1 biji tomato
3cm belacan
2 biji limau (ambil airnya)
Bakar belacan sehingga masak. 

Tak mengapa jika ada kesan hangus terbakar sikit
Kisar cili merah, cili api, tomato dan belacan yang telah dibakar tadi
Hidangkan di dalam mangkuk dan perahkan limau

No comments:

Post a Comment