Gulai ialah masakan bersantan yang mengandungi daging, ikan dan
lain-lain dengan ramuan utamanya adalah lada api, kunyit hidup, serai dan
santan. Gulai dipanggil masakan masak lemak di luar Negeri Sembilan.Gulai
berasal daripada Sumatera, Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya
di Malaysia, Singapura dan Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang
Minangkabau.Kini terdapat beberapa variasi masakan gulai. Resepi asalnya
menggunakan rempah ratus asal yang hidup tumbuh di Asia Tenggara seperti
kunyit, lada api dan serai. Terdapat juga yang turut menggunakan bawang dalam
masakan gulainya. Ini berkemungkinan hasil pengaruh daripada India. Penambahan
gula juga adalah biasa mengikut selera masing-masing yang tidak tahan pedas.
RESEPI GULAI DAGING ALA UTARA
BAHAN-BAHAN:
1 kg daging bahagian tulang
4 biji ubi kentang - dibelah 2
2 sudu besar kerisek
1 sudu besar minyak sapi
1/2 senduk minyak masak
2 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
Daun kari
Sedikit gula melaka
Garam secukup rasa
BAHAN KISAR:
1 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
2 inci halia
BAHAN REMPAH TUMIS:
1 batang kayu manis
3 kuntum bunga lawang
2 batang cengkih
6 biji buah pelaga
1/2 sudu kecil lada hitam
BAHAN PES REMPAH:
1 bungkus rempah kari daging
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan putih
CARA MEMASAK:
Rebus daging bertulang dengan kadar air paras menutupi daging
sehingga lembut.
Panaskan minyak masak dan minyak sapi di dalam periok.
Tumis bahan kisar, daun kari dan bahan rempah tumis sehingga kekuningan dan
naik bau
Bancuh bahan pes rempah dengan sedikit air dan tuang
ke dalam periuk tadi. Kacau sehingga rempah betul-betul masak dan pecah
minyak
Masukkan ketulan daging bertulang bersama air rebusan
sekali. Kemudian masukkan ubi kentang, kerisek dan santan cair.
Masak sehingga mendidih dan ubi empuk
Masukkan santan pekat dan teruskan memasak sehingga kuah menjadi
pekat. Masukkan sedikit gula melaka dan garam secukup rasa.
Sambal cili ini adalah menu sampingan yang
WAJIP...tapi jaga-jaga ye, ianya tersangatlah pedas...kalau nak resipinya, ada
di bawah (masa mula2 post entri ni dulu, lupa bagi resipi sambalnya), so it
is.....
5 biji cili merah
7 biji cili api
1 biji tomato
3cm belacan
2 biji limau (ambil airnya)
Bakar belacan sehingga masak.
Tak mengapa jika ada kesan hangus terbakar sikit
Kisar cili merah, cili api, tomato dan belacan yang
telah dibakar tadi
Hidangkan di dalam mangkuk dan perahkan limau
No comments:
Post a Comment