Ketupat sotong atau juga dikenali sebagai sotong sumbat adalah
sotong yang disumbat dengan pulut yang dimasak dalam santan pekat. Beras pulut
ini akan dimasak bersama santan sebelum disumbat ke dalam sotong sebelum
dihidang dengan kuah santan
RESEPI SOTONG SUMBAT PULUT BERSAMA
KUAH PERCIK
BAHAN-BAHAN:
600gm sotong putih
2 cawan beras pulut |
rendam 1 jam
1 1/2 cawan santan
kelapa
Garam secukup rasa
BAHAN SOS PERCIK:
10gm bawang putih
30gm bawang merah
30gm halia
5 batang serai
5 tangkai cili merah
20gm kunyit hidup
10gm lengkuas
2 keping asam gelugor
40gm gula Melaka
100ml santan
100ml minyak
Garam secukup rasa
Lidi secukupnya
CARA MEMASAK:
Kukus beras pulut
hingga setengah masak, angkat dan gaulkan bersama santan yang telah dicampur
dengan garam dan kukus lagi hingga masak.
Sumbat pulut yang telah siap
dimasak dalam sotong dan sematkan bahagian hujungnya dengan lidi. Panggang
sotong hingga masak.
Untuk sosnya, kisar halus bawang
merah, bawang putih, halia, kunyit, serai cili merah, lengkuas.
Panaskan minyak, tumis bahan
kisar hingga naik minyak dan naik bau. Masukkan asam gelugor, gula Melaka dan
santan.
Masak hingga sos pekat dan
perasakan dengan garam. Curah sos pekat atas sotong panggang. Sedia
dihidangkan.
No comments:
Post a Comment