Sunday, October 14, 2018

RESEPI GULAI JERING TUA

Jering, kenuak atau jengkol ialah tumbuhan yang berasal dari Malaysia, Indonesia dan kawasan ASEAN. Jering mempunyai rasa yang pahit dan berbau. Ini menyebabkan golongan muda kurang menyukainya. Tetapi bagi sesetengah orang yang telah lama mengenali jering, rasanya yang sungguh enak terutama sekali apabila dimakan bersama sos ataupun kelapa parut bergula. Buah dan pucuknya berasa lemak-lemak pahit dan pedar. Sesiapa yang memakan buah jering akan mengeluarkan air kencing yang berbau hancing kuat.


RESEPI GULAI JERING TUA
BAHAN-BAHAN:

10 biji jering tua
50 gm ikan bilis (ditumbuk lumat)
10 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
15 tangkai cili padi
3 cm kunyit hidup
500 ml santan
Garam

CARA-CARA MEMBUATNYA:
Kisar bawang merah,bawang putih, cili padi dan kunyit hidup.

Belah dua jering tua dan rebus sehingga empuk. Kemudian angkat dan tus airnya.

Tumbuk jering tersebut dengan lesung batu supaya menjadi sedikit kembang.

Masukkan semua bahan kisar ke dalam periuk bersama santan. Kacau perlahan.

Seterusnya, masukkan jering tua dan ikan bilis dan kacau sehingga mendidih.

Masukkan garam secukup rasa. Biarkan sehingga masak dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment