Jering, kenuak atau jengkol ialah tumbuhan yang
berasal dari Malaysia, Indonesia dan kawasan ASEAN. Jering mempunyai rasa yang
pahit dan berbau. Ini menyebabkan golongan muda kurang menyukainya. Tetapi bagi
sesetengah orang yang telah lama mengenali jering, rasanya yang sungguh enak
terutama sekali apabila dimakan bersama sos ataupun kelapa parut bergula. Buah
dan pucuknya berasa lemak-lemak pahit dan pedar. Sesiapa yang memakan buah
jering akan mengeluarkan air kencing yang berbau hancing kuat.
RESEPI
GULAI JERING TUA
BAHAN-BAHAN:
10 biji jering tua
50 gm ikan bilis
(ditumbuk lumat)
10 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
15 tangkai cili padi
3 cm kunyit hidup
500 ml santan
Garam
CARA-CARA MEMBUATNYA:
Kisar bawang
merah,bawang putih, cili padi dan kunyit hidup.
Belah dua jering tua dan rebus
sehingga empuk. Kemudian angkat dan tus airnya.
Tumbuk jering
tersebut dengan lesung batu supaya menjadi sedikit kembang.
Masukkan semua bahan
kisar ke dalam periuk bersama santan. Kacau perlahan.
Seterusnya, masukkan
jering tua dan ikan bilis dan kacau sehingga mendidih.
Masukkan garam
secukup rasa. Biarkan sehingga masak dan sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment