Walaupun shahe fen dan he fen adalah transliterasi berdasarkan
Mandarin, terdapat banyak transliterasi lain berdasarkan Kantonis,termasuk ho
fen, hofen, ho-fen, ho fun, ho-fun, hofoen (transliterasi Belanda di Suriname),
hor fun, hor fen, sar hor fun, dan lain-lain. Di samping itu, shahe fen sering
bersinonim dipanggil kway teow (粿條), harfiah "jalur kek beras", transliterasi berdasarkan
Cina Min Nan, POJ: kóe-tiâu) atau guotiao (pinyin: guǒtiáo; transliterasi yang
sepadan bagi Mandarin), seperti dalam nama hidangan yang dipanggil char kway
teow. Walau bagaimanapun, shahe fen dan kway teow adalah dengan tegas dan secara
teknikal tidak sama (yang terkemudian pada asasnya kek beras dihiris kepada
jaluran) dan orang Min Nan secara umum masih sedar membuat perbezaan antara
shahe fen dan kway teow dalam ucapan mereka. Kek atau jalur beras asal yang
adalah sangat liat teksturnya (walaupun selepas memasak), menjadikannya tidak
popular dengan pengguna moden.
RESEPI KUEYTEOW / KUETEOW TENG
BAHAN-BAHAN:
4 ketul isi ayam
10-15 ulas bawang putih
2 keping fish cake
sepeket fish ball
(aku guna yang cute2 jerr..tak pakai yang besar)
2 ketul tauhu
2 sudu cili kering
yang telah dikisar
daun sup, daun bawang
sebagai ulam-ulaman
taugeh 50 sen
2 bungkus kue teow
2 ulas bawang merah
dan minyak untuk menumis
air secukupnya (kalo
nak mandi sup boleh pakai 2 kolah air)
garam dan serbuk
perasa (jangan ambik perisa vanila plak)
PROSES PENYEDIAAN
rebus isi ayam untuk
dapatkan stok ayam (tak kan jadi stok itik plak). masukkan secubit garam. bila
ayam lembut, asingkan isi dan stok ayam tadi. isi ayam dikoyak-koyak halus.
panaskan minyak dan
tumis bawang merah.bilang kuning2, masukkan stok ayam dan tambah air
secukupnya. biar kuah mendidih. masukkan garam dan serbuk perasa. sementara sup
mendidih, boleh la celur fish cake, fish ball dan taugeh. bila dah lembut
toskan dan potong halus dan nipis.
tumbuk bawang putih
hingga lumat. panaskan minyak dan goreng bawang putih tadi sampai perang. bila
dah perang masukkan bawang putih sekali dengan minyak goreng tadi dalam bekas
yang sesuai. aku syorkan lebihkan sket minyak untuk mengelak bawang tadi
melekat lekit.
panaskan minyak untuk
tumiskan cili kering yang dikisar, masukkan secubit garam. kalau nak masukkan
cuka 2,3 titik pun boleh. tumis sampai naik minyak dan angkat.
tauhu di goreng dan di potong dadu..pastu
celur kue teow
No comments:
Post a Comment