Mufin ialah produk bersaiz
individu yang dipanggang. Ia boleh merujuk kepada dua item yang berbeza, roti
bakar yang dibangkitkan sebahagian dan roti cepat seperti kek cawan. Roti rata
adalah berasal dari British atau Eropah, dan tarikh dari sekurang-kurangnya
awal abad ke-18, sementara roti cepat berasal dari Amerika Utara pada abad
ke-19. Kedua-duanya adalah umum di seluruh dunia hari ini.
RESEPI
MUFFIN JAGUNG
BAHAN BAHAN
1 tin jagung manis
800gm tepung gandum |
diayak bersama serbuk penaik
40gm serbuk penaik
550gm gula
350gm marjerin
8 biji telur
400ml susu segar
CARA MEMBUAT:
Pukul marjerin dengan
gula sehingga kembang. Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul
sehingga sebati.
Setelah itu masukkan tepung
gandum yang telah diayak bersama serbuk penaik. Pukul rata. Seterusnya masukkan
susu segar dan gaul hingga sebati sebati.
Masukkan adunan ke dalam acuan
mufin dan letakkan satu sudu makan jagung manis di atasnya. Akhir sekali, bakar
mufin selama 20 minit sehingga 30 minit pada suhu 150ºC atau 180ºC.
No comments:
Post a Comment