Tuesday, October 16, 2018

RESEPI MUFFIN JAGUNG

Mufin ialah produk bersaiz individu yang dipanggang. Ia boleh merujuk kepada dua item yang berbeza, roti bakar yang dibangkitkan sebahagian dan roti cepat seperti kek cawan. Roti rata adalah berasal dari British atau Eropah, dan tarikh dari sekurang-kurangnya awal abad ke-18, sementara roti cepat berasal dari Amerika Utara pada abad ke-19. Kedua-duanya adalah umum di seluruh dunia hari ini.


RESEPI MUFFIN JAGUNG

BAHAN BAHAN
1 tin jagung manis
800gm tepung gandum | diayak bersama serbuk penaik
40gm serbuk penaik
550gm gula
350gm marjerin
8 biji telur
400ml susu segar

CARA MEMBUAT:
Pukul marjerin dengan gula sehingga kembang. Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sehingga sebati.

Setelah itu masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama serbuk penaik. Pukul rata. Seterusnya masukkan susu segar dan gaul hingga sebati sebati.

Masukkan adunan ke dalam acuan mufin dan letakkan satu sudu makan jagung manis di atasnya. Akhir sekali, bakar mufin selama 20 minit sehingga 30 minit pada suhu 150ºC atau 180ºC.


No comments:

Post a Comment