Kuih (juga dieja Indonesia:
kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan
pencuci mulut yang biasa ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada
beberapa dari China Selatan iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di
Belanda melalui zaman penjajahan di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang
agak luas yang boleh termasuk perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih,
kuih, puding, biskut, pastri atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat
daripada nasi atau pulut. Kuih lebih kerap dikukus daripada dibakar, dan oleh
itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan rupa kek dari Barat atau pastri
sedutan.
Banyak kuih yang manis, tetapi ada yang manis. Kuih digunakan secara
meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan Malaysia untuk merujuk kepada pencuci
mulut manis atau tidak manis. Walaupun dipanggil dengan nama-nama lain,
seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai versi sama kuih di negara-negara
jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar. Sebagai contoh, yang
berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi juga boleh didapati di
Myanmar, Thailand, dan Vietnam.
RESEPI KUIH
CUCUR JAWA
BAHAN BAHAN
2 cawan tepung beras
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
pasir(kalau xnk manis boleh kurangkan)
1 cawan gula merah
2 cawan air
sedikit garam
PROSES PENYEDIAAN
campurkan semua bahan dlm mangkuk
kacau sebati kemudian masukan dlm blender kisar kisar halus kemudian tapis kan
aduanan dan perap 4 jam/semalaman dlm peti ais
sebelum nak masak keluarkan
1/2jam awl. tuangkan 2/3 myk masak dlm kuali br minyak betul2 panas tuangkan
sesenduk di tengah2 kuali.api jgn besar ya..
tips:biar aduanan
masak dr tepi ke tgh baru terbalikan.
No comments:
Post a Comment