Tuesday, October 16, 2018

RESEPI KUIH CUCUR JAWA

Kuih (juga dieja Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut. Kuih lebih kerap dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. 

Banyak kuih yang manis, tetapi ada yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar. Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.


RESEPI KUIH CUCUR JAWA 
BAHAN BAHAN

2 cawan tepung beras
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir(kalau xnk manis boleh kurangkan)
1 cawan gula merah
2 cawan air
sedikit garam

PROSES PENYEDIAAN
campurkan semua bahan dlm mangkuk kacau sebati kemudian masukan dlm blender kisar kisar halus kemudian tapis kan aduanan dan perap 4 jam/semalaman dlm peti ais

sebelum nak masak keluarkan 1/2jam awl. tuangkan 2/3 myk masak dlm kuali br minyak betul2 panas tuangkan sesenduk di tengah2 kuali.api jgn besar ya..

tips:biar aduanan masak dr tepi ke tgh baru terbalikan.

No comments:

Post a Comment