Ikan
Kerapu Bara atau nama saintifiknya Cephalopholis sonnerati merupakan sejenis
ikan air masin. Ikan Kerapu Bara merupakan ikan badan tebal dengan bonggol di
bahagian kepala. Ia mempunyai warna merah kepada kuning bata-merah atau perang,
kdang-kala dengan tompok perang, merah atau putih. Ia mampu membesar sehingga
sepanjang 58 cm. Spesies (benthic) tinggal di kawasan terumbu karang dan air
tropika Timur-Indo dan Tengah Pasifik, pada kedalaman antara 30 m hingga 100 m.Ia
merupakan ikan yang penting secara komersial dan dijual di pasar-pasar sebagai
makanan. Penangkapannya memerlukan lesen bagi memastikan ia tidak terancam oleh
tangkapan melampau oleh nelayan komersial
RESEPI IKAN KERAPU MASAK ASAM MANIS
BAHAN-BAHAN A:
1 ekor ikan kerapu
120gram tepung jagung
1 biji telur ayam
Sedikit minyak
(untuk goreng)
Garam secukup rasa
BAHAN-BAHAN B:
5 ulas bawang merah -
dikisar
5 ulas bawang putih -
dikisar
3cm halia
1 batang serai -
dititik
1 helai daun pandan
3 sudu cili sos
1 sudu cili giling
Sedikit kunyit hidup
3 sudu tomato sos
3 cawan air
Sedikit cuka masak
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Gaulkan bahan-bahan A
dan goreng hingga rangup.
Untuk sosnya,panaskan sedikit
minyak, tumis bawang putih, bawang merah, halia, daun pandan dan serai sehingga
bau naik.
Masukkan cili giling dan kunyit.kacau
sehingga naik minyak. Masukkan air, tomato sos,cili sos dan bahan perasa.kacau
sehingga mendidih. Tuangkan ke atas ikan yang telah digoreng.
Gorengkan bahan-bahan taburan
dengan sedikit minyak ke atas hidangan tadi.
Untuk hiasan:
Bawang besar, cili
merah, green pepper, nanas dan timun.
No comments:
Post a Comment