Asam
Pedas ialah sejenis masakan Melayu. Di Malaysia terkenal di Melaka dan Johor.
Sebut sahaja asam pedas semua orang tahu bahawa masakan itu sangat sedap dan
popular di Negeri Melaka dan Johor. Resepi untuk membuatnya tidaklah terlalu
rumit dan tidak pula terlalu mudah.Walau bagaimanapun terdapat juga kawasan-kawasan
lain di negeri Melaka dan Johor ini mempunyai resepi asam pedas yang berlainan.
Terpulang kepada citarasa masing-masing untuk menyedapkan lagi masakan mereka.
Ianya sangat berbeza dari sudut rasa dan tekstur
RESEPI KARI ASAM PEDAS TELUR IKAN
BAHAN-BAHAN:
Telur ikan
dibersihkan..tos dan gaul dgn serbuk kunyit
3 sudu besar cili kisar
1 sudu besar rempah
kari ikan
Air asam jawa
secukupnya
Tomato - dibelah 2
atau 4
Cili hijau -
yeellek.. mak letak cili api
Daun kesum atau bunga
kantan
Serbuk lada hitam -
mak tambah
Air secukupnya
Garam to taste
BAHAN TUMBUK ATAU KISAR
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
Sedikit belacan
BAHAN TUMIS
3 biji Bawang merah
-dihiris
2 biji Bawang putih -
dihiris
1 sudu kecil halba
campur
1 tangkai daun kari
Sebatang serai -
titik
Minyak secukupnya
untuk menumis
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan
minyak..masukkan semua bahan tumis ..dah wangi bahan tumis masukkan bahan
kisar..masak biar kering sedikit masukkan cili kisar dan rempah kari ikan
..gaul rata tambah air jika perlu .. masak sampai pecah minyak..Masukkan air
biasa dan air asam jawa secukupnya ..dah mendidih baru masukkan telur ikan..jgn
dikacau telur tu ye nanti pecah
Bila telur dah masak
baru masukkan daun kesum,tomato, cili hijau .dan serbuk lada hitam gaul rata
dah mendidih sekali lagi baru masukkan garam ...siap tutup api.
No comments:
Post a Comment