Kari ialah nama
untuk berbagai-bagai hidangan berempah yang terkenal di Bangladesh, India, Sri
Lanka, Indonesia, Malaysia, Thailand, dan negara-negara yang lain di Asia
Selatan dan Asia Tenggara. Serupa dengan teh, kari yang berasal daripada India
merupakan salah satu daripada beberapa hidangan yang benar-benar bersifat
"Se-Asia". Konsep kari kemudian dibawa ke Barat oleh
penjajah-penjajah British di India pada abad ke-18. Walaupun demikian,
hidangan-hidang kari di Eropah dan Amerika Syarikat jarang dipanggil sedemikian
dalam bahasa asli masing-masing di sana
RESEPI KARI IKAN MAMAK
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ikan bawal
hitam saiz sederhana
2
biji Bwg merah (hiris)
1
ulas bwg putih (hiris)
Halba/biji
sawi/jintan manis
Daun kari
6 sudu rempah kari
& 2 sudu cili giling (jadikan pes)
1 genggam beras
(sangai dulu & blend halus)
1 sudu asam jawa
air secukupnya
bendi
tomato
garam
daun kari
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan 1 senduk minyak..tumis
bwg merah & bwg putih sehingga layu..masukkn halba, biji sawi & jintan
manis serta daun kari..masukkan pes rempah kari..
masak smpai pecah myk dgn api
perlahan..bila dh pecah myk masukk beras sangai yg dh blend..kacau2 masukkn air
tunggu hingga mendidih..masukkn bendi & ikan..perasakn & masukkn
tomato.. patah2kn cili hijau & tutup api..siap
No comments:
Post a Comment