Ikan
Kerapu Bara atau nama saintifiknya Cephalopholis sonnerati merupakan sejenis
ikan air masin. Ikan Kerapu Bara merupakan ikan badan tebal dengan bonggol di
bahagian kepala. Ia mempunyai warna merah kepada kuning bata-merah atau perang,
kdang-kala dengan tompok perang, merah atau putih. Ia mampu membesar sehingga
sepanjang 58 cm. Spesies (benthic) tinggal di kawasan terumbu karang dan air
tropika Timur-Indo dan Tengah Pasifik, pada kedalaman antara 30 m hingga 100 m.Ia
merupakan ikan yang penting secara komersial dan dijual di pasar-pasar sebagai
makanan. Penangkapannya memerlukan lesen bagi memastikan ia tidak terancam oleh
tangkapan melampau oleh nelayan komersial
RESEPI IKAN KERAPU STIM
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ikan kerapu
1 biji buah tomato -
didadu
2 inci halia -
dihiris
3 ulas bawang putih -
dihiris
2 bawang besar -
dihirs
2 tangkai cili merah
- dihiris
5 tangkai cili padi -
dihiris
1 batang saderi -
dihiris
2 batang serai -
dihiris
1 tangkai daun limau
purut
Limau nipis - ambil
jusnya
Garam secukup rasa
Secubit lada hitam
Aluminium foil
PROSES PENYEDIAAN
Bersihkan ikan kerapu
dengan air limau. Gaulkan dengan sedikit garam. Panaskan kukusan.
Letakkan aluminium foil dalam
loyang atau pinggan. Taburkan separuh dari bahan-bahan hirisan.
Letakkan ikan kerapu tadi. Taburkan
baki bahan hirisan ke atas ikan dan sedikit dalam perutnya.
Perahkan air asam limau. Taburkan
sedikit garam dan lada hitam.
Kukus selama 15 minit atau
sehingga masak.
No comments:
Post a Comment