Monday, October 15, 2018

RESEPI IKAN KERAPU STIM

Ikan Kerapu Bara atau nama saintifiknya Cephalopholis sonnerati merupakan sejenis ikan air masin. Ikan Kerapu Bara merupakan ikan badan tebal dengan bonggol di bahagian kepala. Ia mempunyai warna merah kepada kuning bata-merah atau perang, kdang-kala dengan tompok perang, merah atau putih. Ia mampu membesar sehingga sepanjang 58 cm. Spesies (benthic) tinggal di kawasan terumbu karang dan air tropika Timur-Indo dan Tengah Pasifik, pada kedalaman antara 30 m hingga 100 m.Ia merupakan ikan yang penting secara komersial dan dijual di pasar-pasar sebagai makanan. Penangkapannya memerlukan lesen bagi memastikan ia tidak terancam oleh tangkapan melampau oleh nelayan komersial


RESEPI IKAN KERAPU STIM


BAHAN-BAHAN:
1 ekor ikan kerapu
1 biji buah tomato - didadu
2 inci halia - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
2 bawang besar - dihirs
2 tangkai cili merah - dihiris
5 tangkai cili padi - dihiris
1 batang saderi - dihiris
2 batang serai - dihiris
1 tangkai daun limau purut
Limau nipis - ambil jusnya
Garam secukup rasa
Secubit lada hitam
Aluminium foil

PROSES PENYEDIAAN
Bersihkan ikan kerapu dengan air limau. Gaulkan dengan sedikit garam. Panaskan kukusan.

Letakkan aluminium foil dalam loyang atau pinggan. Taburkan separuh dari bahan-bahan hirisan.

Letakkan ikan kerapu tadi. Taburkan baki bahan hirisan ke atas ikan dan sedikit dalam perutnya.

Perahkan air asam limau. Taburkan sedikit garam dan lada hitam.

Kukus selama 15 minit atau sehingga masak.


No comments:

Post a Comment