DAGING
Daging, dalam
definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan.
Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi
juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak,
sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri
pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu,
kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan
manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri
daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil
haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan
daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia
di kebanyakan negara.
RESEPI DAGING KAMBING
MASAK MASSALA
BAHAN BAHAN
1 inci
halia(dikisar)
4 ulas bawang
putih(dikisar)
1 biji bawang
besar(dikisar)
1 peket kecil kayu
manis campuran (dikisar bersama sedikit daun kari)
6 biji buah
keras(dikisar)
sedikit daun
ketumbar(dicincang)
1 kilo daging
kambing(dipotong dadu)
2 biji ubi kentang
1 biji tomato
2 sudu besar serbuk
kari daging babas
1 sudu besar serbuk
kunyit
1 kotak/biji santan
kelapa
sedikit garam dan
ajinomoto
PROSES PENYEDIAAN
Rendam daging
kambing bersama bahan-bahan yg telah dikisar dan serbuk kunyit selama 30 minit.
kemudian masukkan
dalam periuk bersama ubi kentang dan tomato.Masukkan serbuk kari daging babas
dan biarkan selama 10minit. kemudian masukkan santan kelapa dan kacau.Akhir
sekali masukkan garam dan ajinomoto secukup rasa serta daun ketumbar.Biarkan
selama 40 minit supaya daging kambing empuk.
No comments:
Post a Comment