Minyak
untuk menumis
4 gelas
santan
15 ekor
udang besar
2 helai
daun kunyit
2 helai
daun limau purut
Garam
secukup rasa
25 gm gula
pasir
Air asam
jawa
8 biji
bawang merah-dikisar lumat
4 ulas
bawang putih-dikisar lumat
4 biji cili merah-dikisar lumat
4 biji cili merah-dikisar lumat
4 biji
cili hijau-dikisar lumat
8 biji
kemiri-dikisar lumat
2 cm
lengkuas-dikisar lumat
2 cm
kunyit hidup-dikisar lumat
2 batang
serai-dikisar lumat
½ camca
besar ketumbar-dikisar lumat
Lada putih
secukupnya
PROSES PENYEDIAAN
1. Panaskan
minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar hingga garing dan wangi. 2. Masukkan santan dan kacau hingga rata. Biar sebentar.
3. Masukkan udang, daun kunyit, daun limau putut, garam, gula dan air asam jawa. Biar ia masak hingga kuah pekat dan angkat.
No comments:
Post a Comment