DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI DAGING MASAK
LEMAK
BAHAN BAHAN
500 gm daging lembu
kisar/cincang
1 camca minyak
makan
300 ml air mendidih
BAHAN TUMBUK:
1.2 cm legkuas
½ ketumbar
(direndang)
1 camca lada sulah
1.2 cm kiub belacan
(dibakar)
Garam secukup rasa
3-4 helai daun
limau purut
Santan dari ½ biji
kelapa
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 biji buah keras
2 batang lada merah
5 cm serai
(dihiris)
PROSES PENYEDIAAN
Pijarkan minyak di
atas api yang sederhana & tumis. Angkat dari api & ketepikan.Masukkan
garam kedalam air mendidih & teruskan mendidih dengan kuat.
Masukkan daging
cincang rebuslah selama 5 minit. Masukkan pula campuran yang telah digoreng
& daun limau purut. Kecilkan api dan didihkan perlahan-lahan selama 10-15
minit.
Apabila ia hampir
kering, tapiskan santan ke dalamnya dan sesuaikan rasanya. Masaklah atas api
yang sangat kecil selama 3-5 minit, dengan tidak berhenti-henti mengacaunya.
Angkat dari api.
Buangkan daun limau
purut. Hidangkan panas-panas dengan nasi putih, roti atau mi dan
masakan-masakan lain.
No comments:
Post a Comment