Tuesday, December 26, 2017

RESEPI BONE STEAK

DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.

RESEPI BONE STEAK
BAHAN BAHAN 
tulang kambing (rebus 3 jam)
5 biji bwg putih (kisar)
4 biji bwg kecil (kisar)
lada kisar (3 sudu)
tepung
tomato puree (10 sudu)
sos tiram (2 sudu besar)
kicap manis (3 sudu kecil)
1 stock ikan bilis
1 cm halia
daging lembu (hiris)
2 biji telor
rempah sup
garam & gula secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN

Tumis bwg,halia & lada.Masukkan daging, tomato puree,sedikit air,stock ikan bilis, kicap, garam, sos tiram & gula (2 sudu).


Tepung dicampur dgn air & masukkan dlm kuali.Selepas itu, masukkan telor, tulang dan rempah sup.Kacau sampai rata.

No comments:

Post a Comment