DAGING
Daging, dalam
definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan.
Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi
juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak,
sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri
pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu,
kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan
manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri
daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil
haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan
daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia
di kebanyakan negara.
RESEPI BONE STEAK
BAHAN BAHAN
tulang kambing
(rebus 3 jam)
5 biji bwg putih
(kisar)
4 biji bwg kecil
(kisar)
lada kisar (3 sudu)
tepung
tomato puree (10
sudu)
sos tiram (2 sudu
besar)
kicap manis (3 sudu
kecil)
1 stock ikan bilis
1 cm halia
daging lembu
(hiris)
2 biji telor
rempah sup
garam & gula
secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Tumis bwg,halia
& lada.Masukkan daging, tomato puree,sedikit air,stock ikan bilis, kicap,
garam, sos tiram & gula (2 sudu).
Tepung dicampur dgn
air & masukkan dlm kuali.Selepas itu, masukkan telor, tulang dan rempah
sup.Kacau sampai rata.
No comments:
Post a Comment