GULAI
Gulai ialah masakan
bersantan yang mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya
adalah lada api, kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak
lemak di luar Negeri Sembilan.
Gulai berasal daripada
Sumatera, Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia,
Singapura dan Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang Minangkabau.
Kini terdapat beberapa
variasi masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal yang hidup
tumbuh di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat juga yang
turut menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan hasil
pengaruh daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut selera
masing-masing yang tidak tahan pedas.
RESEPI GULAI KUPANG
BERLADA
BAHAN BAHAN
300gm isi
kupang
200gm
nanas (hiris nipis)
250ml
santan
5 ulas
bawang merah (tumbuk)
4 ulas
bawang putih (tumbuk)
1 batang
serai (titik) 10 tangkai cili padi (tumbuk)
2cm kunyit
hidup (tumbuk)
10gm
serbuk lada hitam
1 keping
asam gelugur
garam
secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Campurkan
kesemua bahan tumbuk dan serai bersama santan, kupang, asam gelugur danlada
hitam lalu dididihkan. Campurkan nanas dan garam hingga kuah menjadi pekat.
No comments:
Post a Comment