Tuesday, December 26, 2017

RESEPI GULAI KUPANG BERLADA

GULAI
Gulai ialah masakan bersantan yang mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya adalah lada api, kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak lemak di luar Negeri Sembilan.

Gulai berasal daripada Sumatera, Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang Minangkabau.

Kini terdapat beberapa variasi masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal yang hidup tumbuh di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat juga yang turut menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan hasil pengaruh daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut selera masing-masing yang tidak tahan pedas.

RESEPI GULAI KUPANG BERLADA

BAHAN BAHAN
300gm isi kupang
200gm nanas (hiris nipis)
250ml santan
5 ulas bawang merah (tumbuk)
4 ulas bawang putih (tumbuk)
1 batang serai (titik) 10 tangkai cili padi (tumbuk)
2cm kunyit hidup (tumbuk)
10gm serbuk lada hitam
1 keping asam gelugur
garam secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN

Campurkan kesemua bahan tumbuk dan serai bersama santan, kupang, asam gelugur danlada hitam lalu dididihkan. Campurkan nanas dan garam hingga kuah menjadi pekat.

No comments:

Post a Comment