Monday, April 08, 2019

AYAM KUKUS MASAK TAUCU PEDAS

Kukus atau stim ialah istilah teknikal untuk fasa gas bagi air yang terbentuk apabila air mendidih. Secara teknikal, dalam sebutan kimia dan fizik, kukus adalah halimunan dan tidak boleh dilihat; walau bagaimanapun, dalam bahasa seharian kata ini kerap digunakan untuk merujuk kabus atau aerosol titisan air yang terbentuk kerana wap air ini memeluwap pada kehadiran udara (lebih sejuk). Pada tekanan lebih rendah, seperti di atmosfera atas atau di puncak pergunungan tinggi, air mendidih pada suhu lebih rendah daripada 100 °C (212 °F) nominal pada suhu dan tekanan piawai. Jika dipanaskan dengan lanjut, air menjadi kukus superpanas.

BAHAN BAHAN
  • 6 ketul bahagian paha dgn betis ayam, bersihkan dan potong kecil...
  • 1 biji bawang holland dicincangkan
  • 1 labu bawang putih dicincangkan
  • 6 cili merah dicincangkan.. Nak pedas blh gunakkan cili api
  • 1 sudu besar taucu tamin
  • 1 sudu besar gula perang ganti gula putih
  • 4 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu besar minyak bijan
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu kecil serbuk pati ayam
  • Sedikit lada sulah
  • (resipi ni xde guna garam sbb dah guna kicap cair)
  • Kalau yg nak masin boleh letak garam secukup rasa

CARA PENYEDIAAN
  • 1 batang daun bawang hiris kecil dan masukkan bila ayam dah nk masak dlm 30mins dan kacaukan jap dan kukus blk 10mins
  • Gaulkan semuanya dan masukkan dlm mangkuk ke dulang ke dan kukus dlm 40mins... Dah siap boleh hidangkan

No comments:

Post a Comment