Dalcha atau dalca, juga dikenali sebagai kaddu ka dalcha, adalah kari India Hyderabad yang diperbuat dari kambing, chana dal dan asam.Ia biasanya disajikan dengan hidangan nasi yang disebut bagara khana.
- 1 mangkuk isi ayam - dipotong dadu
- 1 cawan santan
- 2 genggam kacang dal - rebus hingga empuk
- 1 biji cili hijau - potong 1 inci
- 1 biji kentang - belah 12
- 1 biji karot- potong mancis
- 3 biji kacang panjang - potong 1 1/2 inci
- 1 biji terung bulat - belah 6
- 1 biji tomato - belah 4
- 3 sudu makan rempah kari daging
- 1 bunga lawang
- 3 biji buah pelaga
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 tangkai daun kari
- 2 keping asam gelugor
BAHAN TUMBUK
- 1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
CARA-CARA
- Tumis bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis.
- Masukkan bahan tumbuk & tumis hingga wangi.
- Masukkan rempah kari daging, daun kari, cili hijau dan sedikit air. Tumis hingga rempah masak dan terbit minyak.
- Masukkan isi ayam. Tumis sebentar dan masukkan kacang dal, santan, asam gelugor, kentang dan sedikit air. Masak hingga ayam dan kentang empuk.
- Masukkan semua sayur-sayuran. Masak hingga sayur masak.
- Masukkan garam dan serbuk perasa.
- Tutup api. Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment