Wednesday, April 10, 2019

RESEPI RENDANG AYAM CILI API

Rendang atau randang merupakan hidangan daging pedas yang berasal dalam kalangan suku Minangkabau yang menduduki kawasan Sumatera Barat di Sumatera, ia disediakan dengan memasak daging bersama santan, lada, dan banyak rempah ratus sehingga kering. Ia salah satu makanan khas budaya Minangkabau, penyajian ia turut meluas di antara masyarakat suku Melayu sama serta orang Maranao (di Mindanao) dalam rantau Nusantara

BAHAN-BAHAN:
  • 8 ketul ayam
  • 3 ulas bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1/2 biji bawang besar*
  • 1/2 inci halia*
  • 1/2 inci lengkuas*
  • 1/2 inci kunyit*
  • 3 batang serai*
  • 20 biji cili padi* (sy letak lebih rasanya) kisar bahan bertanda *
  • 1/2 sudu ketumbar (disangai dan tumbuk)
  • 1/2 sudu jintan manis (disangai dan tumbuk)
  • santan dari sebiji kelapa
  • daun kunyit (hiris halus)
  • 1 sudu kecil kerisik
  • gula melaka
  • garam
  • air asam jawa

CARA MEMASAK:
  • Tumis bahan kisar hingga naik baunya. Masukkan ketumbar dan jintan. Kacau sebati.
  • Masukkan santan, daun kunyit dan ayam.
  • Setelah separuh kering, masukkan kerisik. Perasakan dgn garam, gula dan asam jawa.
  • Tunggu hingga kuah kering dan bolehlah dihidangkan. (Kalau ayam belum masak leh tambah air dan biarkan kering semula.

No comments:

Post a Comment