Tuesday, April 09, 2019

SEAFOOD MASAK MERAH

BAHAN BAHAN
  • Sotong, Udang, Isi kerang -kerangan jika ada
  • Bawang Putih
  • Bawang Merah
  • Cili Merah
  • Kunyit Serbuk
  • Sebuk Black Papper
  • Sos tiram
  • Sos Cili
  • Kicap Manis
  • Garam dan Gula

PROSES PENYEDIAAN

  • Tumis kan cili merah yg dah diblend dgn bawang putih sampai pecah minyak.
  • Masukkan :
  • serbuk black pepper sikit
  • Kunyit serbuk sikit
  • Serbuk cili sikit
  • Sos tiram sikit
  • Sos cili sikit
  • Kicap manis sikit
  • Perasakan dgn garam dan gula.
  • Pastu masukkan kerang dgn bawang besar. Masak sampai kerang betul2 masak. Tutup periuk. Pastu masukkan sotong dan udang. Jgn masak lama sangat udang dgn sotong nnti kecut sangat.
  • Siap!

No comments:

Post a Comment