Thursday, April 11, 2019

RESEPI KEK KUKUS BUAH


BAHAN BAHAN
500g pure butter
600g tepung gandum
600g gula pasir ( bahagi kpd 2 bahagian...  300g untuk dibuat gula hangus n 300g untuk dipukul bersama mentega)
6 biji telur Gred A
2 sdt rata baking soda
2 sdt rata cream of tartar
2 sdt esen oren (nk tambah esen vanilla n serbuk buah pala pun boleh tp saya tk suka serbuk buah pala :)

100g almond nibs (badam cincang)
350g blackcurrants
100g ceri merah,  dipotong dadu
100g ceri hijau,  dipotong dadu
100g kulit limau,  dipotong dadu
Ambil sedikit tepung dari 600g n gaul rata pada bahan yg bertanda n ketepikan.  Tujuannya supaya buah tk mendap kebawah...

CARANYA :
Ayak tepung gandum, baking soda n cream of tartar, ketepikan...

Dlm satu bekas yg besar... satukan butter, 300g gula n esen oren (jika nk letak esenvanilla n serbuk buah pala,  masukkan sekali) pukul setakat rata jer, tk perlu hingga kembang yer...

Masukkan telur satu persatu,  pukul sekejap setakat rata jer.Masukkan tepung n gaul rata...
    
Masukkan buah kering n gaul rata...  Last sekali masukkan gula hangus,  kacau sebati...

Tuang kedlm loyang 8x8" yg telah digris n dialas baking paper,  tutup loyang dgn plastic atau alum.  foil n ikat dgn tali rafia. Kukus dg api sederhana selama 4 jam...

Check air kukusan,  jika sudah surut tambahkan dgn air panas yer (jika nk tambah air panas,  angkat kukusan sahaja,  jgn sesekali buka penutup kukusan...


Adunan ini dpt 2 loyang berukuran 8x8", boleh jer kukus 2 tingkat sekaligus...

No comments:

Post a Comment