BAHAN BAHAN
500g pure butter
600g tepung gandum
600g gula pasir (
bahagi kpd 2 bahagian... 300g untuk dibuat gula hangus n 300g untuk
dipukul bersama mentega)
6 biji telur Gred A
2 sdt rata baking
soda
2 sdt rata cream of
tartar
2 sdt esen oren (nk
tambah esen vanilla n serbuk buah pala pun boleh tp saya tk suka serbuk buah
pala :)
100g almond nibs
(badam cincang)
350g blackcurrants
100g ceri
merah, dipotong dadu
100g ceri
hijau, dipotong dadu
100g kulit
limau, dipotong dadu
Ambil sedikit tepung
dari 600g n gaul rata pada bahan yg bertanda n ketepikan. Tujuannya
supaya buah tk mendap kebawah...
CARANYA :
Ayak tepung gandum,
baking soda n cream of tartar, ketepikan...
Dlm satu bekas yg
besar... satukan butter, 300g gula n esen oren (jika nk letak esenvanilla n
serbuk buah pala, masukkan sekali) pukul setakat rata jer, tk perlu
hingga kembang yer...
Masukkan telur satu
persatu, pukul sekejap setakat rata jer.Masukkan tepung n gaul rata...
Masukkan buah kering
n gaul rata...
Last
sekali masukkan gula hangus, kacau sebati...
Tuang kedlm loyang
8x8" yg telah digris n dialas baking paper, tutup loyang dgn plastic
atau alum. foil n ikat dgn tali rafia. Kukus dg api sederhana selama 4
jam...
Check air
kukusan, jika sudah surut tambahkan dgn air panas yer (jika nk tambah air
panas, angkat kukusan sahaja, jgn sesekali buka penutup kukusan...
Adunan ini dpt 2
loyang berukuran 8x8", boleh jer kukus 2 tingkat sekaligus...
No comments:
Post a Comment