BAHAN A
1 peket bihun ( celur
dengan air panas )
200gm Isi Ayam (
rebus dan asingkan air stok ayam )
2 cawan air rebusan
ayam
1 bji bawang besar (
hiris )
2 ulas bawang putih
(hiris)
2 tangkai cili merah
(hiris)
2 s/b cili boh
1 s/k tepung jagung (
bancuh dengan air )*
sos tiram*
sos cili*
Kicap Manis*
Garam
Minyak Masak
BAHAN B
Kobis
Lobak
Cendawan
Sawi
Putik Jagung
Brocoli
Tomato Ceri
CARA PENYEDIAAN
Panaskan minyak,
tumis bahan yang hiris tadi, ( bawang besar, bawang putih dan cili ) dengan
cili boh hingga naik wangi.
Masukkan air rebusan
ayam dan juga isi ayam. Dalam api sederhana.
Selepas itu, masukkan
**kicap, sos cili, sos tiram ( ikut suka ) biarkan sehingga didih. Perasa garam
secukp rasa.
Masukkan
sayur-sayuran yang ada ikut suka, kalau suka sayur lebih letak lebih. Sayur tu
boleh kombinasikan, atau letak semua diatas pun takpe.
Biarkan didih
seketika. ( Kalau nak pedas, letak cili padi pun boleh ) Masukkan air tepung
jagung, ikut kepekatan korang inginkan. Bila dah didih boleh hidang dengan
bihun sekali.
No comments:
Post a Comment