BAHAN BAHAN
1 ikat pucuk ubi - diambil daunnya dan dipotong 3
2 biji kelapa
2 sb cili kisar
2 sb rempah kari
1/2 cawan ikan bilis
2 batang serai -
dititik
garam
BAHAN TUMBUK:
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2" kunyit hidup
1. Kelapa
diperah untuk lebih kurang 600 ml santan.
2. Masukkan
bahan tumbuk, rempah kari, cili, serai, ikan bilis, santan dan garam dalam
kuali. Masak hingga pekat sambil dikacau-kacau.
3. Akhir
sekali masukkan daun pucuk ubi. Daun pucuk ubi memang kena
dimasukkan semasa kuah itu hampir kering. Masak lagi hingga kering dan
ikan bilis tu nampak garing.
Jika dimasak
basah-basah sikit macam rendang basah pun sedap.
No comments:
Post a Comment