Sunday, April 07, 2019

RESEPI MEE HAILAM

BAHAN-BAHAN

1/2 kg. mee kuning
1/4 kg daging ayam dan daging lembu
10 ekor udang (saiz bergantung kepada anda)
3 ulas bawang putih *
3 ulas bawang merah *
1 sudu besar cili boh
1 ikat sawi hijau
1 potong kobis
1/2 batang lobak merah
1 bungkus ‘baby corn’
2 tangkai daun sup dan daun bawang
2 biji limau nipis
1 sudu tepung jagung (dibancuh dengan air)
Sos cili
Sos tomato
Kicap
Air (Ikut kita nk kuah banyak mana.. selalunya kita ikut sesedap rasa)
* Ditumbuk terlebih dahulu
* Ayam dan daging direbus dahulu

CARA-CARA MEMBUATNYA:
Pertama sekali tumiskan bawang putih dan merah sehingga benar masak dan naik bau wanginya.

Selepas itu masukkan cili boh dan kacau semuanya sehingga benar-benar masak. Kalau tak masak cilinya nanti sakit perut. Kemudian masukkan udang, rebusan ayam dan daging.

Selepas itu masukkan pula perasa, gula dan garam. ( sukatan mengikut citarasa anda) Masukkan semua sayur lobak merah, kobis dan baby corn. Kemudian masukkan mee.

Selepas itu masukkan sos tomato dan sos cili. Masukkan pula tepung jagung dan kacau semuanya hingga serata.

Akhir sekali masukkan kicap mengikut citarasa anda (terlebih letak dikhuatiri masin) Kacau semula hingga semuanya sebati dengan mee tersebut.

Setelah siap, bolehlah menambah apa yang anda inginkan seperti bawang goreng, limau nipis atau sebagainya.

No comments:

Post a Comment