BAHAN BAHAN
2 cawan tepung gandum
1 sudu besar susu
pekat
1/4 cawan gula*
1 sudu kecil yis*
1/2 cawan air suam*
2 sudu besar minyak
masak
1 sudu kecik soda
bikarbonat
sedikit garam
1biji telor saiz
kecik
1 cawan susu segar
(kalau takde boleh je taruk air kosong)
bahan tabur
jagung
kacang tanah
disangrai dan ditumbuk kasar
gula
sedikit marjerin utk
disapu pada permukaan apam balik setelah masak
CARA-CARA
Bahan bertanda gula,
yis dan air suam di campur dlm satu cawan..tutup permukaan cawan dan biarkan 5
minit dah naik berbuih blh dicampur dlm adunan tepung nanti.
Pecahkan telor kacau
dgn whisk hingga berbuih dan campur semua bahan2 di atas dan kacau hingga
sebati dan tuang campuran yis tadi dan kacau sebati
Biarkan dlm 30 minit
dan boleh dioles pada permukaan pan nonstick (tak perlu sapu minyak ye)dlm 1
senduk atau lebih sikit...
Api dapur hanya guna
api perlahan sahaja ye utk elakkan ia hangus ... nampak dah separuh kering
bolehla tabur gula, jagung dan kacang tanah. dah masak lipat dua..
Dah siap masak boleh
sapu sikit marjerin pada kulit apam balik
No comments:
Post a Comment