Kari ialah nama untuk berbagai-bagai hidangan berempah yang terkenal di
Pakistan, India, Sri Lanka, Indonesia, Malaysia, Thailand, dan negara-negara
yang lain di Asia Selatan dan Asia Tenggara. Serupa dengan teh, kari yang
berasal daripada India merupakan salah satu daripada beberapa hidangan yang
benar-benar bersifat "Se-Asia". Konsep kari kemudian dibawa ke Barat
oleh penjajah-penjajah British di India pada abad ke-18. Walaupun demikian,
hidangan-hidang kari di Eropah dan Amerika Syarikat jarang dipanggil sedemikian
dalam bahasa asli masing-masing di sana.
- 1 ekor ayam
- 20 tangkai cili padi(klu nk pedas kaw blh + lg)
- 1 biji bwng besar
- 3 ulas bwng putih
- 1/2 inci halia
- 1/2camt serbuk kunyit
- (Mesin semua bhn ni)
- 1 pkt kecik rempah kari daging(bancuh dgn air)
- 3@4 biji kntang(belah 4)
- 5@6 helai daun limau purut
- 2 btng serai-ketuk
- 1 kotak santan 200 ml
- 3 kpng asam keping
- garam perasa n sedikit gula
CARA CARA
- Tumis bahan mesin hingga naik bau
- Masukkan daun limau dan serai
- Masukkan rempah kari daging dan tumis sampai garing..
- Masukkan 2 gelas air
- Masukkan ayam dan kentang
- Masukkan asam keping,garam gula dan perasa..
- Masak hingga ayam dan kentang empuk
- Akhir skali masukkan santan..
No comments:
Post a Comment