Wednesday, April 10, 2019

KARI AYAM MINANG

Kari ialah nama untuk berbagai-bagai hidangan berempah yang terkenal di Pakistan, India, Sri Lanka, Indonesia, Malaysia, Thailand, dan negara-negara yang lain di Asia Selatan dan Asia Tenggara. Serupa dengan teh, kari yang berasal daripada India merupakan salah satu daripada beberapa hidangan yang benar-benar bersifat "Se-Asia". Konsep kari kemudian dibawa ke Barat oleh penjajah-penjajah British di India pada abad ke-18. Walaupun demikian, hidangan-hidang kari di Eropah dan Amerika Syarikat jarang dipanggil sedemikian dalam bahasa asli masing-masing di sana.

BAHAN BAHAN
  • 1 ekor ayam
  • 20 tangkai cili padi(klu nk pedas kaw blh + lg)
  • 1 biji bwng besar
  • 3 ulas bwng putih
  • 1/2 inci halia
  • 1/2camt serbuk kunyit
  • (Mesin semua bhn ni)
  • 1 pkt  kecik rempah kari daging(bancuh dgn air)
  • 3@4 biji kntang(belah 4)
  • 5@6 helai daun limau purut
  • 2 btng serai-ketuk
  • 1 kotak santan 200 ml
  • 3 kpng asam keping        
  • garam perasa n sedikit gula

CARA CARA
  • Tumis bahan mesin hingga naik bau
  • Masukkan daun limau dan serai
  • Masukkan rempah kari daging dan tumis sampai garing..
  •  Masukkan 2 gelas air
  • Masukkan ayam dan kentang
  • Masukkan asam keping,garam gula dan perasa..
  • Masak hingga ayam dan kentang empuk
  • Akhir skali masukkan santan..


No comments:

Post a Comment