BAHAN-BAHAN :-
200 gram Roti Marie
10 gram Agar-Agar
Serbuk
2 1/2 cawan air
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan tepung
kastard
1 biji telur
1/2 buku Buttercup
6 sudu besar serbuk
koko
8 sudu besar Milo
1/4 sudu kecil esen
vanilla
CARA PENYEDIAAN :-
1. Blender susu
cair, susu pekat, telur, esen vanilla & tepung kastard. Ketepikan.
2. Bancuh
serbuk koko + Milo dgn sedikit air suam. Ketepikan.
3. Masak serbuk
agar2 dgn air hingga serbuk agar2 larut dan mendidih.
4. Masukkan
Buttercup dan kacau hingga Buttercup cair.
5. Masukkan
bahan2 yg di"blender" dan kacau hingga sebati. Masa ni api kena
perlahan kerana adunan ni akan menjadi pekat. Sentiasa kacau.
6. Masukkan
serbuk koko & Milo yg tlh dibancuh td. Kacau hingga sebati dan tiada
ketulan. Masak hingga ada meletup-letup. Ini menandakan puding
telah masak. Tutup api.
7. Alas loyang
7" x 7" dgn plastik. Lebihkan di bhgn kiri dan kanan supaya
senang hendak mengeluarkan Puding dr loyang nanti.
8. Masukkan
adunan puding (lapisan koko). Ratakan keseluruhan loyang.
9. Susun Roti
Marie satu persatu di atas lapisan koko. Boleh patahkan sedikit jika ada
ruang yg kosong.
10. Masukkan adunan
puding (lapisan koko) lg. Susun Roti Marie spt tadi.
11. Ulang
proses yg sama sehingga habis. Pastikan di atas sekali, mesti lah lapisan
koko.
12. Sejukkan.Bila
sudah sejuk, simpan dlm peti ais sekurang-kurangnya 4 jam. Sedap dimakan
sejuk2.
No comments:
Post a Comment