Thursday, April 11, 2019

RESEPI BLUEBERRY LEMON CAKE

BAHAN-BAHAN
2 cawan Tepung Naik Sendiri, diayak
1 - 1 1/2 cawan Fresh Blueberries
1 1/3 cawan Gula Kastor
150 grams Salted Butter, dicairkan dan biarkan sejuk
3 biji telur Gred A
100ml Buttermilk (Jika tiada Buttermilk boleh cuba buat Homemade Buttermilk. Caranya Danish sudah sertakan dibawah resepi ini)
Parutan halus Lemon Zest dari sebiji Lemon (pastikan jangan parut kulitnya sehingga kebahagian putih, nanti pahit)
Lemon Jus dari sebiji Lemon

CARA PENYEDIAANNYA:-
Preheat oven pada suhu 160°C. Gris baking tray dengan butter dan tepung. Boleh guna baking tray biasa saiz 9 inci atau bundt pan.

Ambil 1 sudu besar tepung naik sendiri dari yang telah diayak dan taburkan dalam bekas berisi blueberry, gaul rata (Ini untuk mengelak blueberry tenggelam sewaktu proses membakar). Dalam mixing bowl masukkan tepung naik sendiri, gula, melted butter, telur, lemon jus, lemon zest dan buttermilk.

Kacau menggunakan senduk kayu sehingga semua rata dan sebati tapi jangan overmix, nanti cake menjadi kering. Akhir sekali masukkan blueberry dan dikacau perlahan dan sebentar saja. Kemudian tuangkan kedalam pan yang telah disediakan.

Bakar selama 30-40 minit atau hingga cake masak. Blueberry Lemon Cake ini akan lagi sedap dimakan selepas disimpan semalaman. Simpan dalam bekas kedap udara.


(NOTA: Cara membuat homemade buttermilk: 1 sudubesar lemon jus dituang kedalam measuring cup (1 cup) dan tuang fresh milk hingga penuh, dikacau, kemudian biarkan sekurangnya selama 5 minit sebelum digunakan)

No comments:

Post a Comment