Tuesday, April 09, 2019

MAKARONI BAKAR

Makaroni Bakar
BAHAN-BAHAN DIPERLUKAN:


BAHAN A
300 g daging kisar
1 ulas bawang putih (Dicencang halus)
1 labu bawang holland (Dipotong dadu)
10 biji cendawan butang  (Dipotong kecil)
3 biji tomato (Dipotong dadu)
1 biji capsicum merah  (Dipotong dadu)
1 biji capsicum hijau  (Dipotong dadu)
1 biji capsicum kuning  (Dipotong dadu)
1 sudu teh serbuk lada sulah
1 sudu makan minyak jagung
Garam secukup rasa

BAHAN B (SOS PUTIH)
1 sudu makan minyak jagung
1 sudu makan tepung gandum
½ cawan susu segar

BAHAN C
½ paket makaroni (Direbus sehingga lembut)
125 g keju cheddar (Diparut)
5 biji telur
1 cawan susu segar
50 g daun parsli (Dicencang)
1 sudu makan minyak jagung

CARA CARA
CARA MEMBUAT INTI
Panaskan minyak jagung, kemudian tumis bawang putih dan bawang holland.

Masukkan daging kisar, cendawan butang, tomato, garam dan serbuk lada sulah. Kacau rata sehingga daging masak. Masukkan semua capsicum dan kacau rata. Ketepikan.


CARA MEMBUAT SOS PUTIH
Panaskan minyak jagung di dalam kuali lain kemudian masukkan tepung gandum. Kacau rata. Masukkan susu dan kacau sehingga sebati, kemudian ketepikan.


CARA MEMBUAT MAKARONI
Sapukan minyak jagung di dalam mangkuk tahan panas.

Kemudian masukkan makaroni rebus dan bahan inti. Tuangkan sos putih ke dalam mangkuk yang berisi makaroni dan inti. Kacau rata telur dan susu segar.

Masukkan ke dalam mangkuk yang berisi makaroni dan taburkan keju cheddar dan daun parsli. Bakar di dalam oven yang sudah dipanaskan pada suhu 180ÂșC selama 30 minit ataupun sehingga keju keperangan. Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment