BAHAN BAHAN:
1 ekor ayam – potong 4
1 sudu teh serbuk
jintan manis
1 sudu teh serbuk
jintan putih
2 sudu makan serbuk
lada putih
Beberapa cengkih,
bunga lawang dan buah pelaga ( 2-4 biji)
2 sm kayu manis
BAHAN UNTUK
MENUMIS/DIHIRIS:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2.5 sm halia
BAHAN UNTUK
MENUMIS/DIKISAR :
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2.5 sm halia
1 sudu teh lada hitam
BAHAN SAMBAL CILI
KICAP :
Segenggam cili padi / ditumbuk
2 ulas bawang
putih/ditumbuk
Kicap lemak manis
ikut suka
1 -2 biji limau
kasturi ( perah airnya)
(Goreng dulu cili dan
bawang putih dan ‘blend’ satukan semua bahan dengan kicap),
Cara Memasak :
Panaskan minyak dalam
periuk. Tumis bahan yg dihiris hingga naik bau.
Masukkan rempah
penumis bunga cengkih, bunga lawang, pelaga, dan kayu manis dan masukkan serbuk
jintan manis, jintan putih serta lada putih. Masukkan pula bahan kisar dan
tumis hingga wangi.
Masukkan ayam dan
gaul seketika.
Masukkan air dan
masak sehingga mendidih.
Masukkan ayam dan
bila masak, dikeluarkan ayam dan digoreng sehingga kekuningan. Bila sejuk,
bolehlah dicarik halus.
Masukkan sedikit
serbuk perasa dan garam.
No comments:
Post a Comment