Thursday, April 11, 2019

RESEPI SOTO AYAM

BAHAN BAHAN:

1 ekor ayam – potong 4
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
2 sudu makan serbuk lada putih
Beberapa cengkih, bunga lawang dan buah pelaga ( 2-4 biji)
2 sm kayu manis

BAHAN UNTUK MENUMIS/DIHIRIS:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2.5 sm halia

BAHAN UNTUK MENUMIS/DIKISAR :
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2.5 sm halia
1 sudu teh lada hitam

BAHAN SAMBAL CILI KICAP :
Segenggam cili padi / ditumbuk
2 ulas bawang putih/ditumbuk
Kicap lemak manis ikut suka
1 -2 biji limau kasturi ( perah airnya)
(Goreng dulu cili dan bawang putih dan ‘blend’ satukan semua bahan dengan kicap),

Cara Memasak :
Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan yg dihiris hingga naik bau.

Masukkan rempah penumis bunga cengkih, bunga lawang, pelaga, dan kayu manis dan masukkan serbuk jintan manis, jintan putih serta lada putih. Masukkan pula bahan kisar dan tumis hingga wangi.
Masukkan ayam dan gaul seketika.

Masukkan air dan masak sehingga mendidih.

Masukkan ayam dan bila masak, dikeluarkan ayam dan digoreng sehingga kekuningan. Bila sejuk, bolehlah dicarik halus.

Masukkan sedikit serbuk perasa dan garam.

No comments:

Post a Comment