Monday, April 08, 2019

RESEPI JERUK MANDAI DENGAN IKAN BILIS GARING



BAHAN BAHAN

Kulit cempedak - yang telah dibuang kulit luarnya.
Sedikit garam
Air suam
Sedikit Cuka
Sedikit gula

PROSES PENYEDIAAN
Kulit cempedak dibasuh dan ditoskan airnya. Bila agak kering, potong ikut yang disukai.

Sediakan bekas dan masukkan cempedak yang siap dipotong. Masukkan air suam, cuka, gula dan garam. 

Jerukkan untuk beberapa minit, jam atau berhari-hari. Lama pun tak mengapa. Seterusnya, goreng jeruk tadi sehingga kekuningan. Toskan.

Potong bawang besar ikut cara sendiri dan goreng sebentar bersama cili besar merah/hijau

Ikan bilis yang siap digoreng dan taburkan ke dalam MANDAI  Serbuk lada hitam untuk taburan. SIAP!




No comments:

Post a Comment