Dalcha atau dalca, juga dikenali sebagai kaddu ka dalcha, adalah kari
India Hyderabad yang diperbuat dari kambing, chana dal dan asam.Ia biasanya
disajikan dengan hidangan nasi yang disebut bagara khana.
BAHAN BAHAN
- 1kg Rusuk lembu - di rebus hingga masak dan empok. Di rebusan nya letakan 1 batang kayu manis,5 biji buah pelaga, 3 helai daun pandan, 2 biji bunga lawang dan garam secukup rasa
- 1 mangkuk kacang dhal di cucui dan di rendam
- 3 sudu besar cili kisar
- 2 sudu besar bawang besar kisar
- 4 ulas bawang putih kisar
- 3 cm halia di kisar
- 4 biji ubi kentang di potong dadu2
- 3 batang lobak merah di potong serong/dadu
- 1 mangkuk kacang panjang di potong 1/2 inch
- 1 buah terung di belah dadu
- 1 batang serai yang di titik
- 3 sudu serbuk kari ikan
- 2 daun tangkai daun kari
- 1 batang kayu manis
- 4 biji rempah buah pelaga
- 2 biji rempah bunga lawang
- Minyak & mentega 2 sudu besar
PROSES PENYEDIAAN
- Panaskan dan cairkan mentega dan minyak diperiok. Letakan bahan2 yang di kisar, cili kisar bersama 1 batang serai dan rempah2 4 sekawan.
- Goreng hingga ia bangkit bau nya, letakan air rebusan daging dan letakan lobak merah dan ubi kentang. Biarkan ia mendidih, letakan dhal dan kacang & terung nya bersama serbuk kari ikan.
- Bila ia mendidih kemudian masuk rusuk daging yang sudah di rebus empok dan daun kari. Letakan garam secukup rasa. Rasa kuahnya. Sajikan panas2 bersama nasi atau roti.
No comments:
Post a Comment