BAHAN BAHAN:
1 bungkus bihun –
direndam hingga lembut & tos
1 biji bawang besar –
dihiris
1 mangkuk sotong atau
udang
1 mangkuk karot –
hiris memanjang
1 mangkuk kubis
3 sudu besar cili
kisar
3 sudu besar sos
tiram
3 sudu besar kicap
lemak manis Jalen
Garam, gula dan
serbuk perasa jika suka
Minyak masak
BAHAN TUMBUK:
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 genggam ikan
bilis – direndam
BAHAN HIASAN:
Bawang goreng
Daun sup
Cili merah
CARA CARA
Panaskan minyak dan
tumis hirisan bawang besar sehingga naik bau. Inilah yang akan menjadikan
sambal bihun goreng kita menjadi lebih sedap.
Masukkan bahan tumbuk
dan kacau rata sehingga naik bau. Masukkan pula cili kisar dan kacau rata.
Kecilkan api dan masak sehingga cili benar benar masak dan garing.
Setelah cili garing,
masukkan sedikit air, sos tiram, kicap, gula dan garam secukupnya. Masak
sehingga sambal terbit minyak.
Setelah terbit
minyak, masukkan karot dan sedikit air lagi untuk melembutkan karot. Agak agak
karot lembut, bolehlah dimasukkan sotong dan kacau rata seketika sahaja kerana
tidak mahu sotong terlalu masak ketika ini.
Kemudian masukkan
bihun. Kacau rata sehingga bihun lembut. Jika bihun belum cukup lembut,
masukkan air sedikit demi sedikit.
Akhir sekali,
masukkan pula sayur kubis. Setelah sayur lembut, bolehlah tutup api. Tabur
dengan bahan hiasan sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment