Thursday, April 11, 2019

BAWANG PUTIH JERUK

                                

BAHAN BAHAN
Bawang putih
1 cawan cuka
2 cawan air
1/2 cawan gula
5 sudu makan garam(cm guna 4 sudu makan sahaja)

PESANAN:
1.Bersihkan bawang putih dan JANGAN BUANG KULIT jika nak jeruk bawang putih anda selabu

Bersihkan bawang putih,kupaskan seulas seulas jika nak kan portion yang lebih kecil

CARA MEMASAK:
Satukan air,garam,gula dan garam ke dalam periuk.Masak hingga mendidih.

Kemudian masukkan bawang putih dan biarkan mendidih sekejap.

Biarkan betul-betul sejuk baru masukkan jeruk ke dalam balang yang kedap udara.

Jika simpan dalam peti sejuk, jeruk dapat bertahan selama 2 bulan tapi jika letak di luar ianya boleh disimpan selama 2 minggu.

No comments:

Post a Comment