BAHAN-BAHAN:
BAHAN PES LAKSA
(DIKISAR) :
300 gm cili kering
/dibuang cili
150 gm halia /dihiris
nipis
200 gm ulas bawang
putih/ diketuk
180 gm bawang kecil
80 gm serai, dihiris
halus
1/2 cawan minyak
masak
2 sm belacan /dibakar
terlebih dahulu
1 1/2 sudu makan
serbuk ketumbar
2 sudu makan serbuk
kari
1 sudu makan serbuk
jintan putih
600 gm udang yabby
200 gm kek ikan/
sudah dimasak
1/4 cawan minyak
masak
200 ml santan kelapa
1 liter air stok ayam
10 keping tofu (jika
suka)
12 auns peha
ayam/dibuang tulang dan kulit
400 gm mi laksa
2 sudu kecil gula
melaka /atau gula perang/garam kosher
3 biji telur rebus
/lembut
Gula dan garam
secukupnya
Bahan hiasan :
Taugeh, daun pudina,
hirisan limau nipis dan sambal tumis (jika suka)
CARA MEMASAK :
1. Masukkan
bahan-bahan pes laksa dan kisar hingga menjadi pes.
2. Panaskan
kuali/periuk di atas api sederhana.
3. Masukkan pes laksa
hingga pes sedikit perang, lebih kurang 2 minit.
4. Masukkan separuh
dari santan, dan teruskan memasak, kacau, biarkan sehingga ia tinggal separuh,
lebih kurang 4- 6 minit.
5. Masukkan stok
ayam, tofu, dan baki santan tadi.
6. Biarkan mendidih
hingga 10 minit.
7. Perisakan dengan
gula dan garam secukupnya
8. Celur laksa dan
taugeh dalam air panas.
9. Tuangkan kuah
laksa di atasnya dan hidangkan bersama taugeh, daun pudina , hirisan limau dan
sambal (jika suka).
7. Bolehlah diangkat
untuk dihidangkan bersama nasi impit dan mee hoon yang dicelur.
8. Sebagai bahan
tambahan kuah soto ini lebih enak dimakan dimakan bersama bergedil kentang,
kacang tanah goreng, soo hoon goreng dan taugeh yang dicelur dan sambal cili
kicap. Jangan lupa letakkan
ayam carik.
9. Taburkan daun sup,
daun bawang dan bawang goreng sebagai pelengkap rasa.
No comments:
Post a Comment