Thursday, April 11, 2019

RESEPI KARI LAKSA UDANG GALAH



BAHAN-BAHAN:
BAHAN PES LAKSA (DIKISAR) :
300 gm cili kering /dibuang cili
150 gm halia /dihiris nipis
200 gm ulas bawang putih/ diketuk
180 gm bawang kecil
80 gm serai, dihiris halus
1/2 cawan minyak masak
2 sm belacan /dibakar terlebih dahulu
1 1/2 sudu makan serbuk ketumbar
2 sudu makan serbuk kari
1 sudu makan serbuk jintan putih
600 gm udang yabby
200 gm kek ikan/ sudah dimasak
1/4 cawan minyak masak
200 ml santan kelapa
1 liter air stok ayam
10 keping tofu (jika suka)
12 auns peha ayam/dibuang tulang dan kulit
400 gm mi laksa
2 sudu kecil gula melaka /atau gula perang/garam kosher
3 biji telur rebus /lembut
Gula dan garam secukupnya
Bahan hiasan :
Taugeh, daun pudina, hirisan limau nipis dan sambal tumis (jika suka)


CARA MEMASAK :
1. Masukkan bahan-bahan pes laksa dan kisar hingga menjadi pes.

2. Panaskan kuali/periuk di atas api sederhana.

3. Masukkan pes laksa hingga pes sedikit perang, lebih kurang 2 minit.

4. Masukkan separuh dari santan, dan teruskan memasak, kacau, biarkan sehingga ia tinggal separuh, lebih kurang 4- 6 minit.

5. Masukkan stok ayam, tofu, dan baki santan tadi.

6. Biarkan mendidih hingga 10 minit.

7. Perisakan dengan gula dan garam secukupnya

8. Celur laksa dan taugeh dalam air panas.

9. Tuangkan kuah laksa di atasnya dan hidangkan bersama taugeh, daun pudina , hirisan limau dan sambal (jika suka).

7. Bolehlah diangkat untuk dihidangkan bersama nasi impit dan mee hoon yang dicelur.

8. Sebagai bahan tambahan kuah soto ini lebih enak dimakan dimakan bersama bergedil kentang, kacang tanah goreng, soo hoon goreng dan taugeh yang dicelur dan sambal cili kicap. Jangan lupa letakkan
ayam carik.

9. Taburkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng sebagai pelengkap rasa.

No comments:

Post a Comment