Sunday, April 07, 2019

TEMPOYAK IKAN BILIS & PETAI

BAHAN-BAHAN:

2 ulas bwg putih
5 ulas bwg merah
Segenggam cili padi
Ikan bilis
3 sudu tempoyak (nk letak sekilo pon blh.selera masing2😂)
Daun kunyit - hiris(urat tengah daun yg keras tu aku buang)
Petai
Air
Gula, garam & serbuk perasa

tumbuk pakai lesung batu semua bahan tanda *.kalau korg mls sila la pakai blender

CARA-CARA:
Tumis bahan tumbuk/blend smpai garing & Masukkan ikan bilis.. dah sebati baru masukkan tempoyak & 1 cawan air.. kacau sampai agak2 masak & pekat.. masukkan gula,garam & serbuk perasa.

Agak-agak dah pekat ikut citarasa masing-masing baru masukkan petai & hirisan daun kunyit.. nak basah-basah sikit tambah la air sikit.jgn ko letak air 1 baldi pulak.jadi sup nanti. kacau 3-4 kali terus tutup api. siap

No comments:

Post a Comment