BAHAN-BAHAN:
2 ulas bwg putih
5 ulas bwg merah
Segenggam cili padi
Ikan bilis
3 sudu tempoyak (nk
letak sekilo pon blh.selera masing2😂)
Daun kunyit -
hiris(urat tengah daun yg keras tu aku buang)
Petai
Air
Gula, garam &
serbuk perasa
tumbuk pakai lesung
batu semua bahan tanda *.kalau korg mls sila la pakai blender
CARA-CARA:
Tumis bahan
tumbuk/blend smpai garing & Masukkan ikan bilis.. dah sebati baru masukkan
tempoyak & 1 cawan air.. kacau sampai agak2 masak & pekat.. masukkan
gula,garam & serbuk perasa.
Agak-agak dah pekat
ikut citarasa masing-masing baru masukkan petai & hirisan daun kunyit.. nak
basah-basah sikit tambah la air sikit.jgn ko letak air 1 baldi pulak.jadi sup
nanti. kacau 3-4 kali terus tutup api. siap
No comments:
Post a Comment