Thursday, April 11, 2019

RESEPI BISKUT SUJI CRYSTAL

BAHAN A(DIAYAK BERSAMA)

250gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh baking soda

BAHAN BAHAN B

125gm gula icing
1/8 sudu teh garam
100gm badam kisar (dipanggang)
1/2 sudu teh perisa vanila
200gm minyak sapi (cairkan dan sejukkan)

Perwarna : pink, hijau dan kuning
Hiasan: gula kaster

CARA-CARA :
Satukan bahan A dan bahan B kecuali pewarna. Gaul perlahan-lahan sehingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan selama 20 minit atau lebih.

Bahagikan doh kpd 3 bahagian dan letakkan tiga jenis perwarna secukupnya.

Susunkan ketiga-tiga doh ini kpd satu doh yg panjang dan bahagikan doh ini kpd 10gm setiap doh.

Bulat-bulatkan doh dan susun didalam loyang pembakar. Panaskan ketuhar. Bakar pd suhu 150c selama 15-20 minit.

Biarkan sejuk dan salutkan dengan gula kaster.

No comments:

Post a Comment