BAHAN BAHAN
500 gram tepung
gandum
8 gram yis (Mauripan
@ dll)
2 sudu besar
marjerin@butter
2 sudu besar minyak
masak
2 sudu besar gula
300 gram/ml air suam
CARA CARA
Satukan gula kastor,
marjerin@butter dan air suam. Kacau sehingga gula larut sedikit.
Masukkan semua bahan
kering dan curah bahan yang telah dibancuh tadi.
Uli menggunakan
tangan@mesin penguli sehingga menjadi doh yg licin.Boleh tambah sedikit tepung
jika perlu.
Rehatkan 10 minit
(tutup dgn plastik@kain) dan selepas itu bolehlah di bentukkan bulat dan
biarkan seketika utk doh mengembang sedikit.
Canai doh dan boleh
digoreng. Jangan terlalu tebal@nipis. Semasa menggoreng api sederhana kuat dan
sentiasa simbah minyak panas atas roti supaya roti menggelembung. Goreng
sehingga kekuningan .
RESEPI SAMBAL SARDIN
1 tin sardin
4 ulas bawang putih*
1 biji bawang
Holland*
4 biji cili padi*
(nak kurang pedas boleh kurangkan)
2 biji cili merah*
3 inci halia*
2 biji kentang
(dadu)-optional
Asam jawa
Garam
Serbuk perasa
Bahan bertanda*-hiris
nipis
CARA CARA
Panaskan minyak dan
masukkan bawang putih, bawang Holland, halia, cili padi dan cili merah. Setelah
naik bau masukkan kentang.
Masukkan ikan sardin.
Hancurkan ikan tersebut. Masukkan asam jawa, garam dan serbuk perasa.- sesedap
rasa.
Masak sehingga
kentang empuk. Siap. Selamat Menjamu Selera.
No comments:
Post a Comment