BAHAN KISAR
Kayu manis - 1 batang
kecik
Bunga lawang - 3
kuntum
Bunga cengkih - 5
kuntum
Rempah biji - 3 sb
Jintan putih - 1 sb
Jintan manis - 2 sb
Cabai kering -
segenggam
Bawang merah - 5 ulas
Bawang putih - 5 ulas
Bawang besar - 2 biji
Halia - 2 inci
semua bahan kisar goreng tanpa minyak sehingga wangi- api
perlahan. Kemudian kisar semua
bahan ini.
BAHAN2 BAHAN
Daging - sekilo
potong kecik
Kicap kipas udang -
1/2 botol
(Botol kecik)
Kerisik - 3 bungkus
Gula merah -
seringgit ( masak dgn sedikit air tapis)
CARA2NYA:-
Goreng semua bahan
kisar tanpa minyak sehingga wangi - api perlahan, kisar semua bahan ini.
Kemudian masukkan
bahan kisar bersama daging dan masukkan kicap, kacau sebati dan perapkan daging
1 - 2jam
setelah diperap,
masukkan sedikit minyak ke dalam kuali kemudian tumis daging yg perap tadi,
masukkan sedikit air.
masak sehingga daging
lembut, tambahkan lagi air untuk lembutkan daging.
bila daging lembut,
masukkan kerisik, garam , gula & air gula. masak sehingga kuat pekat
berpalut di daging.
No comments:
Post a Comment