Wednesday, April 10, 2019

RESEPI DAGING MALBARI


BAHAN KISAR
Kayu manis - 1 batang kecik
Bunga lawang - 3 kuntum
Bunga cengkih - 5 kuntum
Rempah biji - 3 sb
Jintan putih - 1 sb
Jintan manis - 2 sb
Cabai kering - segenggam
Bawang merah - 5 ulas
Bawang putih - 5 ulas
Bawang besar - 2 biji
Halia - 2 inci

semua bahan kisar goreng tanpa minyak sehingga wangi- api perlahan. Kemudian kisar semua bahan ini.

BAHAN2 BAHAN
Daging - sekilo potong kecik
Kicap kipas udang - 1/2 botol
(Botol kecik)
Kerisik - 3 bungkus
Gula merah - seringgit ( masak dgn sedikit air tapis)

CARA2NYA:-
Goreng semua bahan kisar tanpa minyak sehingga wangi - api perlahan, kisar semua bahan ini.

Kemudian masukkan bahan kisar bersama daging dan masukkan kicap, kacau sebati dan perapkan daging 1 - 2jam

setelah diperap, masukkan sedikit minyak ke dalam kuali kemudian tumis daging yg perap tadi, masukkan sedikit air.

masak sehingga daging lembut, tambahkan lagi air untuk lembutkan daging.

bila daging lembut, masukkan kerisik,  garam , gula & air gula. masak sehingga kuat pekat berpalut di daging.

No comments:

Post a Comment