BAHAN-BAHAN
Nasi:
3 cawan beras basmati
1 sudu besar garam
kasar
AROMATIK:
5 bawang merah, dihiris nipis
2 ulas bawang putih,
dipukul alu & dicincang halus
2 cm halia, dipukul
alu & dicincang kasar
UNTUK MENGGORENG:
5 sudu besar ghee
3 daun pandan, diikat
2 batang kayu manis
4cm
3 bunga lawang
1 sudu kecil buah
pelaga
1 sudu kecil bunga
cengkih
UNTUK MEMASAK:
3 sudu yoghurt
3 batang daun sup,
dikerat
1 cawan susu sejat
2 cawan stok ayam
1 cawan air
½ sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
2 sudu besar ghee
PENGHIASAN:
1 sudu besar bawang goreng
KAEDAH
Bilas beras sehingga
air jernih. Langkah ini akan memerlukan beberapa bilasan.
Rendam beras dengan
air garam selama 1 jam. Tapis dan simpan tepi.Potong dan campur bahan-bahan
aromatik.Pada suhu api tinggi, panas dan cairkan ghee di dalam kuali besar.
Bila ghee cukup panas
untuk menggoreng, kira-kira 190°C, masukkan pandan, kayu manis, bunga lawang,
buah pelaga dan bunga cengkih. Masukkan campuran aromatik. Goreng sehingga
tepi-tepi bahan aromatik mula berkaramel.
Masukkan beras dan
kacau hingga rata. Terus kacau sehingga beras berwarna perang sedikit dan
mengeluarkan aroma seperti kacang. Ini akan mengambil masa kira-kira 5 minit.
Masukkan nasi dan
semua bahan dari kuali ke dalam periuk nasi.
Masukkan yoghurt dan
kacau.
Seterusnya, masukkan
daun sup, diikuti susu, stok ayam dan air. Masukkan garam, gula dan ghee dan
kacau untuk campur.
Masak seperti biasa
dalam periuk nasi.Setelah masak, hidang nasi di atas bekas hidangan dan
keluarkan bahan-bahan besar seperti pandan dan kayu manis.Hias dengan bawang
goreng.
PETUA/TIPS
Lebih baik kualiti
beras basmati anda, lebih sedap nasi minyak anda.
Cuba keluarkan bunga
lawang, buah pelaga dan bunga cengkih dari nasi masak sebelum disajikan.
Bahan-bahan ini menambah banyak rasa dan wangian kepada mana-mana masakan,
tetapi agak pahit jika digigit. Bahan-bahan ini agak kecil, jadi keluarkan
sebanyak mungkin dan beri amaran kepada tetamu tentang potensi tergigit
‘perangkap’ ini.
Guna saiz cawan yang
sama untuk beras dan bahan cecair anda. Kami cadang anda guna cawan pengukur
dan bukan cawan yang biasanya datang dengan periuk nasi kerana ukuran mungkin
berbeza.
Jika ingin menambah
perisa setelah nasi minyak telah masak, taburkan sedikit kismis untuk rasa
manis-manis.
No comments:
Post a Comment