Monday, April 08, 2019

RESEPI AYAM PANDAN


BAHAN-BAHAN
  • 1/2 ekor ayam (1kg)
  • 3 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 1/2 inci kunyit
  • 1/2 inci lengkuas
  • 2 batang serai
  • 1 sk ketumbar
  • 1 sk jintan manis
  • 15 biji cili padi ( pedas ikut suka )
  • 2 sb santan pekat (optional)
  • 1 sb madu
  • garam, gula dan pak aji ikut secukup rasa
  • daun pandan

CARA-CARA
  • Ayam dibersihkan dan dipotong kecil-kecil.
  • Tumbuk semua bahan bertanda*. Gaul bahan tumbuk dgn ayam, madu, santan, garam, gula dan pak aji.
  • Buat poket dgn daun pandan dan masukkan ayam dlm poket tu.
  • Balut ayam dgn daun pandan. Cara bungkus ala-ala buat ketupat palas.
  • Cucuk ayam yg telah siap dibungkus dgn lidi supaya ayam tak terkeluar.
  • Potong lebihan hujung daun supaya kemas.
  • Siap bungkus, goreng hingga golden brown dgn api sederhana.

No comments:

Post a Comment