BAHAN-BAHAN
- 1/2 ekor ayam (1kg)
- 3 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
- 1/2 inci kunyit
- 1/2 inci lengkuas
- 2 batang serai
- 1 sk ketumbar
- 1 sk jintan manis
- 15 biji cili padi ( pedas ikut suka )
- 2 sb santan pekat (optional)
- 1 sb madu
- garam, gula dan pak aji ikut secukup rasa
- daun pandan
CARA-CARA
- Ayam dibersihkan dan dipotong kecil-kecil.
- Tumbuk semua bahan bertanda*. Gaul bahan tumbuk dgn ayam, madu, santan, garam, gula dan pak aji.
- Buat poket dgn daun pandan dan masukkan ayam dlm poket tu.
- Balut ayam dgn daun pandan. Cara bungkus ala-ala buat ketupat palas.
- Cucuk ayam yg telah siap dibungkus dgn lidi supaya ayam tak terkeluar.
- Potong lebihan hujung daun supaya kemas.
- Siap bungkus, goreng hingga golden brown dgn api sederhana.
No comments:
Post a Comment