BAHAN-BAHAN
250 gm mentega
120 gm gula aising
250 gm tepung gandum
130 gm tepung jagung
60 gm serbuk badam
40 gm nestum - dikisar
1 sudu teh esen vanilla
Ceri merah - dihiris halus
secukupnya untuk hiasan
1 biji kuning telur - untuk hiasan
CARA MENYEDIAKAN DAN
MEMASAK:
Masukkan mentega, gula aising dan
esen vanilla serta telur ke dalam mesin pengadun dan pukul hingga sebati.
Masukkan tepung gandum, tepung
jagung, serbuk badam serta nestum. Uli doh hingga menjadi doh yang lembut.
Ambil sedikit doh dan bulatkan
seperti bola dan tekan dengan garfu @ terapkan dengan menggunakan acuan
kegemaran anda. Ulang langkah ini sehingga doh habis.
Susun dalam loyang yang telah
disapu mentega.
Sapukan kuning telur dan hiaskan
dengan ceri merah/ceri hijau/manik/badam/mengikut citarasa masing2 pada
permukaan biskut.
Masukkan dalam ketuhar pada suhu
175 darjah celcius dan bakar selama 20 minit atau hingga kuning keemasan.
No comments:
Post a Comment