Thursday, April 11, 2019

BISKUT NESTUM RANGUP



 
BAHAN-BAHAN
250 gm mentega
120 gm gula aising
250 gm tepung gandum
130 gm tepung jagung
60 gm serbuk badam
40 gm nestum - dikisar
1 sudu teh esen vanilla
Ceri merah - dihiris halus secukupnya untuk hiasan
1 biji kuning telur - untuk hiasan

CARA MENYEDIAKAN DAN MEMASAK:

Masukkan mentega, gula aising dan esen vanilla serta telur ke dalam mesin pengadun dan pukul hingga sebati.

Masukkan tepung gandum, tepung jagung, serbuk badam serta nestum. Uli doh hingga menjadi doh yang lembut.

Ambil sedikit doh dan bulatkan seperti bola dan tekan dengan garfu @ terapkan dengan menggunakan acuan kegemaran anda. Ulang langkah ini sehingga doh habis.

Susun dalam loyang yang telah disapu mentega.

Sapukan kuning telur dan hiaskan dengan ceri merah/ceri hijau/manik/badam/mengikut citarasa  masing2 pada permukaan biskut.

Masukkan dalam ketuhar pada suhu 175 darjah celcius dan bakar selama 20 minit atau hingga kuning keemasan.

Simpan dalam bekas kedap 

No comments:

Post a Comment